PLODEN

Zdravnik je oče najmanj 48 otrok

Američan je na kliniki za plodnost uporabljal kar svoje seme. Polbratje in polsestre so se povezali v skupino na facebooku.
Fotografija: Dejanja je priznal. FOTO: Policija
Odpri galerijo
Dejanja je priznal. FOTO: Policija

INDIANAPOLIS – Zdravnik s klinike za plodnost iz ameriške Indiane dr. Donald Cline se je znašel pred sodnikom, potem ko se je izkazalo, da je uporabljal lastno seme za umetne oploditve staršev, ki so k njemu prihajali po pomoč.

Dejanja je priznal. FOTO: Policija
Dejanja je priznal. FOTO: Policija

Uradno je potrjeno, da je oče najmanj 48 otrok, številni so šele zdaj začeli ugotavljati svojo pravo identiteto in so o svojih tegobah javno spregovorili. Ena izmed njih je 33-letna Heater Woock, ki je za to izvedela avgusta 2017, potem ko je k njej stopil tujec, ki je trdil, da sta v sorodu.

Nato je z njo navezalo stike še več ljudi. Izsledili so jo na spletni strani ancestry.com, kamor je njen mož za božično darilo poslal vzorec njenega DNK, da bi izvedela več o svojem izvoru. Njeni starši so bili nad razkritjem šokirani. Potomci dr. Clina pa so se medtem organizirali v skupino na facebooku.

Potomci se povezujejo na facebooku. FOTO: Fb
Potomci se povezujejo na facebooku. FOTO: Fb

Prva je resnico o očetu izvedela Jacoba Ballard, ki je ves čas vedela, da je bila spočeta z darovano spermo. Kmalu je našla še eno žensko, ki je bila spočeta pri istem zdravniku in ji je bila na las podobna. Skupaj sta izsledili še tri in s pomočjo spletne strani za analizo genov še štiri otroke, ki so bili spočeti na Clinovi kliniki.


Šele takrat so ugotovili, da imajo istega očeta, in tako so zdravnika tudi ujeli. Leta 2016 se je Jacoba s šestimi polbrati in sestrami srečala z zdravnikom in ta naj bi priznal, da je v sedemdesetih in osemdesetih letih uporabil lastno spermo. Sledila je kriminalistična preiskava, danes 80-letni zdravnik je bil decembra 2017 obsojen na eno leto pogojne kazni.

Več ni mogel dobiti, ker zakon ne prepoveduje zdravnikom uporabe lastne sperme. Jacoba se zdaj bori za spremembo zakona. »Imam občutek, da so bile naše matere zlorabljene,« je povedala.

Heather Woock so izsledili po analizi njenega DNK na spletni strani za iskanje izvora. FOTO: Fb
Heather Woock so izsledili po analizi njenega DNK na spletni strani za iskanje izvora. FOTO: Fb

»Naše življenje je močno prizadel. Samega sebe je pripravil do tega, da je pozabil na svoje otroke. Mi smo njegovi otroci.« Dobra plat je, da se potomci zdaj povezujejo in sestavljajo svojevrstno razširjeno družino, delijo si podrobnosti iz vsakdanjika, stiske, izzive in vesele dogodke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije