RDEČI ALARM

Zdaj ni več šale: zaprite okna in vrata, ne hodite ven

Objavljeno 10. februar 2020 09.16 | Posodobljeno 10. februar 2020 09.21 | Piše: T. V.
Ključne besede: veter nevihta

Na prostem obstaja možnost smrtno nevarnih poškodb, opozarjajo vremenoslovci.

Za severovzhod države so alarm dvignili na najvišjo stopnjo. FOTO: Arso
Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi napovedanega močnega vetra, ki lahko povzroča tudi vetrolom, po državi pa je že povzročil veliko škode in terjal tudi smrtno žrtev, za severovzhod države prižgala rdeči alarm.
 
Preberite tudi:
Veter terjal smrtno žrtev: drevo padlo na avto in ubilo voznika
Evropa v primežu silovite nevihte: na tisoče ljudi brez elektrike, veter 150 km/h (VIDEO)

Jugozahodni veter bo najmočnejši v ponedeljek dopoldne. Najmočnejši sunki bodo v severovzhodni Sloveniji. Po nižinah bo veter v sunkih dosegel hitrost od 70 do 100 kilometrov na uro, v višjih legah pa tudi nad 100 kilometrov na uro. Na omenjenih območjih so verjetni vetrolomi večjih razsežnosti. Drugod po državi bo na izpostavljenih mestih ter v višjih legah veter dosegal hitrosti od 70 do 90 kilometrov na uro.

Na severovzhodu bo veter oslabel v ponedeljek zvečer in se ponoči prehodno znova nekoliko okrepil. Na jugu bo veter oslabel v torek zjutraj, ob morju, kjer bo pihal zmeren veter zahodnih smeri, pa šele popoldne.

Kaj pomeni rdeči alarm:
– Veter podira drevesa in lahko odkriva strehe. Promet je močno oviran. Možne so prekinitve v oskrbi z električno energijo. Gibanje na prostem je zelo oteženo in mestoma nevarno zaradi letečih predmetov.

– Veter podira drevesa in lahko odkriva strehe. Promet je močno oviran. Možne so prekinitve v oskrbi z električno energijo. Gibanje na prostem je zelo oteženo in mestoma nevarno zaradi letečih predmetov.

– Ostanite v varnih, zaprtih prostorih. Vrata in okna naj bodo zaprta. Na prostem obstaja možnost smrtno nevarnih poškodb. Ne vključujte se v promet, če res ni nujno. Spremljajte meteorološka obvestila in opozorila ter informacije, ki jih posredujejo pristojne službe in organi.
 

KAKO UKREPATI:

– Pred dogodkom: zaprite in dodatno zavarujte vsa okna in vrata. Parkirajte avtomobile v podzemni garaži ali na prostem dovolj stran od zgradb in dreves. Pospravite v okolici hiše vse, kar ni čvrsto pritrjeno. Prireditve na prostem naj bodo odpovedane. Pravočasno prenehajte dela na višini. Izvajajo naj se zaščitni ukrepi v šolah in vrtcih.

– Med dogodkom: vrata in okna naj bodo zaprta. Ostanite v varnih, zaprtih prostorih. Pri morebitnem gibanju na prostem priporočamo veliko previdnost, zavedajte se, da obstaja možnost smrtno nevarnih poškodb zaradi udarca letečih predmetov. Ne popravljajte škode med viharjem. Ne vključujte se v promet, če res ni nujno. V prometu priporočamo zelo veliko previdnost in računajte na možnost kakršnih koli ovir na cestah. Vožnjo nekaterih kategorij vozil (počitniške prikolice, vozila s ponjavami ...) odsvetujemo. Spremljajte meteorološka obvestila in opozorila ter informacije, ki jih posredujejo pristojne službe in organi.
Deli s prijatelji