HONGKONG

Zastrašujoči posnetek: veliki premiki vojske na meji

Objavljeno 13. avgust 2019 16.02 | Posodobljeno 13. avgust 2019 16.01 | Piše: Ma. M., STA

Razmere so že dlje časa zelo razgrete. 

Kitajska vojska v pripravljenosti. FOTO: Twitter, posnetek zaslona
HONGKONG – Na hongkonškem letališču so po ponedeljkovi odpovedi vseh letov danes zaradi nadaljevanja protestov onemogočili prijave na let. Protestniki so pred tem potnikom na različne načine preprečevali dostop do območja za odhodne lete. Prihodi letal potekajo nemoteno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Hongkongu so sicer razmere že nekaj časa skrb vzbujajoče, zadnja dva dni pa so se na družbenih omrežjih pojavili posnetki (ni jasno, ali so pristni) premikov kitajske vojske. Ta naj bi bila v pripravljenosti, da posreduje v Hongkongu.

  
Protesti proti izročitvam Kitajski

Protesti na letališču so sicer del demonstracij, ki ulice Hongkonga hromijo že več kot dva meseca. Demonstracije so se začele kot nasprotovanje predlogu zakonodaje, ki bi omogočila izročanje osumljencev Kitajski. Razširile so se v množično gibanje za več demokratičnih svoboščin v mestu, ki znotraj Kitajske uživa delno avtonomijo.

V zadnjih dveh tednih je proteste zaznamovalo tudi nasilje, tako na strani protestnikov kot policije. Ta je večkrat streljala na protestnike z gumijastimi naboji in proti njim uporabila solzivec, ti pa so policiste napadli nazaj.
 
Disturbing video taken in #Shenzhen just across the boarder with #HongKong. Something extraordinarily bad is about happen. #China #HongKongProtests #Democracy #SaveHongKong pic.twitter.com/Gad5R5HVZL
— Alexandre Krauss (@AlexandreKrausz) August 12, 2019

 
Deli s prijatelji