IZSTOP

Preložitev brexita vse bolj verjetna

Vladni predlog časovnice so zavrnili.
Fotografija: Britainski premier Boris Johnson. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Britainski premier Boris Johnson. FOTO: Reuters

LONDON – Britanski poslanci so s 329 glasovi za in z 299 proti na prvem glasovanju potrdili predlog zakona, s katerim bi uzakonili sporazum o britanskem izstopu iz Evropske unije, a so zavrnili časovnico obravnave zakona v spodnjem domu. Za jih je glasovalo 308, proti pa 322. Zaradi te zavrnitve bo verjetno treba znova preložiti izstop, ki je trenutno predviden za 31. oktobra.

»EU mora zdaj razmisliti, kako odgovoriti na zahtevo parlamenta za preložitev,« je dejal razočarani britanski premier Boris Johnson. »Dokler EU ne bo sprejela odločitve, bomo začasno prekinili sprejemanje zakona,« je pojasnil po poročanju britanskega BBC.

Čakajo na naslednje korake Londona

Evropska komisija je sporočila, da je seznanjena z današnjo odločitvijo na Otoku in pričakuje, da jo bo britanska vlada obvestila o prihodnjih korakih. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk se posvetuje z voditelji EU o britanski prošnji za preložitev brexita do 31. januarja 2020, je na Twitterju zapisala tiskovna predstavnica komisije Mina Andreeva.

Britanska vlada je za preložitev brexita zaprosila v soboto, potem ko je parlament podprl dopolnilo, s katerim je preložil dokončno potrditev dogovora o brexitu do sprejetja potrebne zakonodaje.

Vodja posebne skupine za brexit v Evropskem parlamentu Guy Verhofstadt (Renew) pa je opozoril, da je treba čas pred ratifikacijo dogovora v Evropskem parlamentu izkoristiti za rešitev težav, ki so še ostale na področju državljanov EU v Združenem kraljestvu.

Ukrepi za brexit brez dogovora

Da bo Evropski parlament zadnji, ki bo ratificiral nedavno sklenjeni dogovor, je v razpravi izpostavilo več evropskih poslancev. Vodja največje politične skupine, Evropske ljudske stranke, Manfred Weber je dogovor označil za dober kompromis za obe strani. S tem se niso strinjali številni evroposlanci iz Velike Britanije.

Evropski parlament je danes sprejel tudi več ukrepov za primer brexita brez dogovora. Z njimi želi britanskim raziskovalcem, študentom in kmetom zagotoviti nadaljnje prejemanje sredstev EU ob trdem brexitu. Poslanci so odobrili tudi spremembe Evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji v podporo delavcem, ki bi jih prizadel neurejen izstop iz EU.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije