ZADUŠITEV

Zakaj je morala umreti dveletna Mia?

Malčici je prigrizek zaprl dihalne poti.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto

GREENHITHE – Mala Mia Atking iz Greenhitha je umrla, potem ko se je začela dušiti s hrenovko. Deklico so reševalci poskušali iztrgati iz rok smrti, a jim to ni uspelo. Naprave so jo ohranjale pri življenju, nato pa so jo, saj je bila možgansko mrtva, odklopili. Srce malčice se je za vedno ustavilo.

Tragični dogodek odmeva tudi zaradi postopka reševanja deklice. Prvi posredovalci so deklici, tako kaže, cev za dihanje potisnili v požiralnik, namesto v sapnik, ki je povezan s pljuči. Sledil je srčni zastoj, napako pa so ugotovili šele zdravniki na urgenci.

Dogodek se je zgodil 30. junija lani ob 19.30. Mama Beth Ranger je pripravljala večerjo za otroke, malčica pa je dobila prigrizek. Nekaj trenutkov kasneje je Mijina teta začela vpiti, da se Mia duši. V izjavi, ki so jo prebrali na sodišču, je bilo slišati, da je deklica postala modra, krvavela je iz nosu in ust. Še preden so prvi posredovalci prišli na kraj, je srce malčice nehalo biti, zato jo je mama začela oživljati, po prihodu pa so jo prevzeli reševalci. Sledilo je nesrečno vstavljanja cevke, s katero so želeli njenemu telescu priskrbeti kisik. A ni se izšlo, kot bi se moralo. V bolnišnico so jo pripeljali brez znakov možganske aktivnosti, tam pa so ugotovili tudi, da je bila cevka v požiralniku namesto v sapniku in da pred tem iz njenih dihalnih poti niso odstranili kosa hrenovke, ki jo je dušil. 1. julija zjutraj ob 4.08 so Mio odklopili z naprav, kot vzrok smrti pa je navedeno oviranje zgornjih dihalnih poti.

Odvetnik družine James Weston na sodišču trdi, da so se zaradi reševalcev Mijine možnost za preživetje bistveno zmanjšale. Temu reševalci nasprotujejo in trdijo, da so se prsi po intubaciji začele premikati, prav tako da je bilo na cevki opaziti orositev. Vse to naj bi dokazovalo, da je bila intubacija ustrezno opravljena. A zdravnik, ki je prevzel deklico po prihodu v bolnišnico, se s tem ni strinjal. Na sodišču je povedal, da je bila cevka predaleč v požiralniku, da bi se lahko bila iztaknila iz sapnika in zašla v požiralnik. Glede hrenovke, ki ni bila odstranjena, so se vsi strinjali, da ni bila kriva za zadušitev, bi jo pa bilo treba odstraniti, da bi zmanjšali tveganje.

Zaslišanje se bo nadaljevalo oktobra.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije