PRVI POLET

Z otrokom na letalo: triki za bolj sproščeno potovanje

Na kaj vse moramo biti pozorni pri potovanju?
Fotografija: Naj bo potovanje z otrokom nestresno. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Naj bo potovanje z otrokom nestresno. FOTO: Getty Images/istockphoto

Pripravili smo nekaj osnovnih navodil za potovanje z majhnimi otroki in dojenčki.

Potni list ali osebni dokument

Vsi otroci ne glede na starost potrebujejo svoje osebne dokumente s fotografijo. Tudi dojenček potrebuje letalsko vozovnico, čeprav otroci do drugega leta starosti lastnega sedeža ne potrebujejo. 

Kje bo otrok sedel?

Otroški certificirani sedež ali voziček pred letalom odložite in tam po pristanku tudi prevzamete, na večini zahodnih letališč pa ga lahko prevzamete v zgradbi s prtljago vred. Če je otrok starejši od dveh let, sedi na svojem sedežu. Če je otrok mlajši od dveh let in bi želeli s seboj v letalo vzeti tudi otroški certificirani sedež, je treba dokupiti dodatni sedež.

Izberite destinacijo, primerno starosti otroka
FOTO: Getty Images/istockphoto
FOTO: Getty Images/istockphoto

Mnogi starši si pred letom zastavljajo ta vprašanja: Bo moj dojenček spal med letom? Kaj če bo jokal? Kako naj prepričam svojega živahnega malčka, da bo med letom mirno sedel in ne bo motil drugih? Suh zrak, nizek zračni tlak in omejen prostor otroci še težje prenašajo kot odrasli, zato pri dojenčkih in majhnih otrocih, če se le da, izberite krajše lete s čim manj prestopanja. Pravočasno poskrbite za ustrezna cepljenja in splošno dobro počutje otroka pred letom.

Pripravite otroka na polet

Ne pozabite na letalo vzeti otrokove najljubše igrače, knjige, pobarvanke, barvice in manjših prigrizkov, ki jih poznajo in imajo radi. Ne pozabite na svežo pleničko tik pred vkrcanjem, saj je lahko previjanje na avionu prava muka. Otroka oblecite večplastno, saj se lahko temperatura zunaj, na letališču in na letalu precej spreminja. Ne pozabite na tople nogavice, ki jih otroku za večje udobje lahko obujete namesto čevljev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije