NEPREMIČNINE

Vsi želijo hišo v Italiji

Objavljeno 17. februar 2019 20.26 | Posodobljeno 17. februar 2019 20.26 | Piše: M. R.
Povpraševanje po nepremičninah se je v zadnjem letu izjemno povečalo, Toskana pa ostaja na prvem mestu.
Hiša v Toskani ostaja na vrhu želja kupcev z vsega sveta. FOTO: DEJAN JAVORNIK
Ko so se v sicilijanskem mestecu Sambuca odločili, da bodo v opuščene hiše povabili tujce in jim jih prepustili za en sam evro, so dobili toliko ponudb, da jih še prešteti niso mogli.
image
Sambuca na Siciliji čaka na tuje kupce nepremičnin. FOTO: guliver/GETTY IMAGES

Kdo si ne bi želel hiše na sončni Siciliji, četudi mora poleg simboličnega evra plačati še 5000 evrov varščine in zagotoviti, da bo hišo oziroma stanovanje prenovil v treh letih.
milijona tujcev je lani iskalo nepremičnino v Italiji.


Sicer pa je tujcev, ki želijo kupiti nepremičnino v Italiji, vsako leto več, četudi so cene precej višje od tistih v Sambuci.
 

Največ kupujejo Američani


Samo lani je več kot poldrugi milijon tujcev iskalo nepremičnino na Apeninskem polotoku, kar je za dobrih osem odstotkov več kot leto prej. Med tujci je še vedno najbolj zaželena Toskana, na drugem mestu je Apulija, ki je prehitela Lombardijo, sledita pa ji Ligurija in Abruci, kjer je povpraševanje po nepremičninah v zadnjem letu večje kar za 28 odstotkov. Tako kažejo podatki spletnega portala gate-away.com, ki ponujajo približno 30.000 nepremičnin po vsej Italiji, večinoma pa poslujejo s tujci.
V Italiji je 2500 vasi, ki so že brez prebivalcev ali pa se jim to utegne zgoditi v kratkem. V Sloveniji je 57 opuščenih vasi.


Povprečna cena za nepremičnine, ki jih ponujajo na tem portalu, je dobrih 350.000 evrov. Kupci so večinoma stari od 55 do 64 let in prihajajo tako rekoč z vsega sveta. Lani se je najbolj povečalo število kupcev iz ZDA, ki so tudi prvi na lestvici, sledijo pa iz Velike Britanije, Nemčije, Francije, Nizozemske, Belgije, Švedske, Švice in Kanade.
BBC ne pride v Slapnik
Vas Slapnik v Goriških brdih je brez stalnega prebivalca že desetletja, s 17 hišami pa je le eno izmed 57 praznih naselij v Sloveniji. Pred kratkim smo lahko prebrali, da bo obnova zapuščenih hiš tam potekala v sodelovanju z britanskim BBC, pa se je kmalu izkazalo, da slovite TV-hiše v Brda ne bo.


»Verjetno sta bila za tako povečanje zanimanja Američanov in Otočanov kriva vpliv ameriškega predsednika Donalda Trumpa in grožnja z izstopom Velike Britanije iz EU,« ocenjuje direktor Simone Rossi. V isti sapi dodaja, da politična nestabilnost v Italiji tujce počasi že odvrača od kupovanja nepremičnin. Tujcev ne zanimajo samo fotografije hiše ali stanovanja ter cena, temveč so vse bolj pozorni tudi na to, kakšno je okolje, v katerem je nepremičnina, kako je s kakovostjo in dostopom do zdravstvenih storitev, kakšna je stopnja kriminala na tem območju in še marsikaj drugega, pravi Rossi. 
Deli s prijatelji