KORONAVIRUS

Virus ušel iz laboratorija? V Vuhanu odgovarjajo na očitek

Vodstvo laboratorija na Kitajskem zavrača trditve o izvoru virusa.
Fotografija: Laboratorij v Vuhanu zavrača vse očitke. FOTO: China Daily, Reuters
Odpri galerijo
Laboratorij v Vuhanu zavrača vse očitke. FOTO: China Daily, Reuters

Trditve, ki jih spodbuja ameriški predsednik Donald Trump, da virus sars-cov-2 izvira iz Inštituta za virologijo v Vuhanu, ki naj bi bil tudi odgovoren za pandemijo novega koronavirusa, so popolna izmišljotina, je izjavila direktorica tega inštituta Vang Janij za televizijo CGTN v pogovoru, ki ga je televizija predvajala v soboto zvečer, posnet pa je bil 13. maja. Inštitut za virologijo v Vuhanu je izoliral tri seve koronavirusa, ki so jih dobili iz netopirjev. »Imamo tri žive seve,« je dejala in zagotovila, da se nobeden od njih ne sklada z virusom sars-cov-2. Tega virusa na inštitutu po njenih besedah niso proučevali. »O obstoju virusa sploh nismo vedeli, kako bi lahko iz našega laboratorija ušel, če ga nismo imeli?«

Po navedbah strokovnjakov naj bi novi koronavirus izviral iz netopirjev in naj bi prek drugega sesalca prešel na človeka. Mnogi krivijo tržnico v Vuhanu, kjer prodajajo divje živali. Dejstvo, da je le nekaj kilometrov stran inštitut za virologijo, pa je vir številnih hipotez in špekulacij, da je virus pravzaprav pobegnil z inštituta. Tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v začetku meseca omenil preiskavo, ki naj bi to raziskala.

Inštitut v Vuhanu proučuje nekatere najbolj smrtonosne patogene na svetu. Znanstveniki s tega inštituta so na začetku epidemije s svojimi dognanji prispevali k boljšemu poznavanju novega virusa, delo pa so februarja objavili tudi v eni od znanstvenih revij.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije