SRCE PARAJOČE

FOTO in VIDEO: V velikem požaru katedrale huje poškodovan gasilec

Vzrok za izbruh požara bi lahko bila obnovitvena dela.
Fotografija: Katedrala Notre-Dame. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Katedrala Notre-Dame. FOTO: Reuters

PARIZ – V znameniti katedrali Notre-Dame v središču Pariza je okoli 18.50 izbruhnil požar. 400 gasilcem, ki so se več ur vztrajno borili z ognjenimi zublji, je uspelo ohraniti vsaj glavno strukturo zgradbePožar v katedrali Notre Dame v Parizu še ni pogašen, vendar je gasilcem uspelo ohraniti strukturo zgradbe, je pozno zvečer povedal predstavnik pariških gasilcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vzrok požara bi lahko bil povezan z obnovitvenimi deli, ki trenutno potekajo na cerkvi. V požaru se je zrušil tudi 93 metrov visoki zvonik, popolnoma uničena pa je tudi streha.






Francoski predsednik Emmanuel Macron je zaradi požara preložil načrtovan govor o ukrepih po razpravi, ki jo je sprožil v odgovor na proteste rumenih telovnikov.


Notre-Dame v plamenih. FOTO: Reuters
Notre-Dame v plamenih. FOTO: Reuters

Na posnetkih, objavljenih na spletnih omrežjih, je videti visoke plamene ognja in gost dim, ki se kadi iz strehe te gotske katedrale. Katedrala Notre-Dame, dokončana leta 1260, je ena najbolj obiskanih zgodovinskih znamenitosti v Evropi.

Notredamska katedrala sodi med zakladnice svetovne gotske arhitekture. Dolga je 130 metrov, široka 48 metrov in visoka tri metre. V notranjosti je med drugim eden največjih mozaikov na svetu, kjer je upodobljen Kristus z iztegnjenimi rokami.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije