POLARNI VRTINEC

VIDEO: Smrtno resno opozorilo: Ne hodite ven!

Zažgali so tračnice, da bi vlaki lahko vozili po njih.
Fotografija: Polarni mraz v ZDA. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Polarni mraz v ZDA. FOTO: Reuters

ČIKAGO – Območja ZDA in Kanade je zajel hud mraz. Temperature so se ponekod spustile tudi do –40 stopinj Celzija in so trenutno nižje kot marsikje na območju Arktike. Na desetine milijonov ljudi doživlja mraz, kot ga ne pomnijo.

Temperatura v Čikagu je upadla na –28 stopinj Celzija. Reka, ki teče skozi »vetrovno mesto«, je skoraj povsem zamrznila. Po besedah vremenoslovcev je tam trenutno hladneje kot na severnem polu, kjer je »le« –20 stopinj Celzija. »Če res ni nujno, ne hodite ven,« je jasno opozorilo meteoroloških služb. Župan mesta Rahm Emanuel pa je bil še bolj neposreden in je sporočil, da so vremenski pogoji smrtno nevarni.

Razmere še dodatno slabša veter, zaradi katerega se je v Čikagu temperatura dejansko spustila na –50 stopinj Celzija. Pri takem mrazu lahko ozebline nastopijo v nekaj minutah. O tem, kakšen je mraz, govori podatek, da so železničarji dobesedno zažgali tračnice, da jih mraz ne bi ukrivil in bi vlaki lahko vozili po njih.

Veliko skrb v večjih mestih povzročajo številni brezdomci, ki jih poskušajo čim hitreje spraviti z ulic. Samo v Čikagu so odprli 160 centrov za ljudi, da bi bili na toplem.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije