VRELA VODA

VIDEO: Pri –30 stopinjah se namesto tarnanja nad mrazom zabavajo

ZDA so še naprej v primežu polarnega mraza.
Fotografija: Zabava z vrelo vodo. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Zabava z vrelo vodo. FOTO: Zaslonski posnetek

CHICAGO – Val polarnega mraza, ki je zajel srednji zahod ZDA, se danes pomika proti vzhodu. Trenutno so temperature tam še vedno nižje kot na Antarktiki. Zaradi mraza so prizemljena letala, zaprli so tudi šole, podjetja in trgovine. Po poročanju ameriških medijev je ekstremno vreme do zdaj zahtevalo osem smrtnih žrtev.

       
Izreden mraz, ki je posledica pritoka arktičnega zraka s severa, je poskrbel za nenavadne pojave – s površine jezera Michigan se dviga meglica, velik del Niagarskih slapov je vkovan v led, po reki Chicago, ki teče skozi središče istoimenskega mesta, pa plavajo veliki kosi ledu.


V mestu, ki je ravno na sredini polarnega vala, so izmerili drugo najnižjo temperaturo v zgodovini, pričakujejo pa, da bodo danes zjutraj po krajevnem času podprli rekord.


Občutek, da je –50

V tretjem največjem mestu v ZDA so v sredo izmerili –30 stopinj Celzija, vendar je bil zaradi vetra občutek mraza kot pri –50. Bilo je hladnejše kot na Aljaski in celo bolj mrzlo kot na nekaterih območjih Antarktike. Na letališču O'Hare, pomembnem vozlišču v tem delu ZDA, so imeli uslužbenci veliko težav z delovno opremo, ki je zmrzovala. Na prostem so lahko ostali le 15 minut naenkrat, zaradi česar je prihajalo do zamud pri letih. Na dveh mestnih letališčih so odpovedali več kot 1800 poletov, pa tudi železniška družba Amtrak je odpovedala številne vlake iz 'vetrovnega mesta'.


Oblasti pozivajo prebivalce, naj ostanejo doma. Posebej ogroženi so brezdomci. Po mestu krožijo avtobusi, opremljeni z medicinskimi sestrami in toplo hrano, ki pobirajo s cest brezdomce. Župani pozivajo someščane, naj poskrbijo za ostarele, nemočne in brezdomce pa tudi živali.

Ameriška pošta je ustavila dostavo pošiljk v delih Indiane, Michigana, Illinoisa, Ohia, Iowe, Severne in Južne Dakote ter Nebraske.


Igrajo se z vrelo vodo

Številni Američani pa se ob mrazu očitno zabavajo. Zaradi hudega mraza vrela voda, ki jo zlijejo na prostem, dobesedno izpuhti (#boilingwaterchallenge).



Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije