ŠOKIRANI ŠPORTNIKI

VIDEO: Napad v Splitu: »Imeli so nože, grozili so s klanjem«

Eden izmed napadenih vaterpolistov je utrpel poškodbe glave.
Fotografija: Napadeni vaterpolist je iz morja prišel šele, ko se je pojavila policija. FOTO: posnetek zaslona
Odpri galerijo
Napadeni vaterpolist je iz morja prišel šele, ko se je pojavila policija. FOTO: posnetek zaslona

SPLIT – Še vedno odmeva napad na srbske vaterpoliste v Splitu. Hrvaški politiki incident obsojajo, vodstvo kluba Crvena zvezda pa je razkrilo nekatere podrobnosti.
 
Vaterpolist, ki se je pred napadom rešil s skokom v mrzlo morje, ima poškodbe glave. Alesandro Kralj (29) iz morja ni hotel, dokler na prizorišče ni prišla policija. Najprej je zavrnil zdravniško pomoč, nato pa jo je le poiskal. Izkazalo se je, da je utrpel lažje poškodbe glave.
 

Po napadu je klub v Beogradu sklical novinarsko konferenco, na kateri so povedali, da so napadalci od vaterpolistov najprej zahtevali, da slečejo svoje klubske trenirke, nato pa so jih tudi fizično in verbalno napadli. Obeležje Zvezde je prvi opazil natakar. Napadalce naj bi tepli s kovinskimi palicami. Napad je bil organiziran, na družbenih omrežjih pa so se kmalu pojavile fotografije napadalcev – eden je v roki držal teleskopsko palico –, kako bežijo.
 
»Šokirani smo. To je katastrofa. Hrvaški vaterpolisti se vedno prosto gibljejo po naši državi z obeležji svojih klubov. To je nepojmljivo,« je dejal direktor Crvene zvezde Igor Milojević. Predsednik srbske vaterpolske zveze Viktor Jelenić pa je dodal, da srbski vaterpolisti niso imeli obeležij kluba na svojih oblačilih: »Natakar je prepoznal grb pod jakno, na kateri ni bilo obeležij Crvene zvezde. Sledil je neugoden razgovor z natakarjem, zaradi katerega so igralci hoteli oditi v drugo kavarno.« Nato so, tako Jelenić, prišli navijači, ki so fizično napadli igralce, vratarja Kralja pa so rešili dobronamerni Splitčani.
 
»Nimam uradnih podatkov, vendar vem, da so imeli huligani nože in lesene palice, grozili so jim s klanjem,« je dejal Milojević in poudaril, da je poskušal dobiti kar se da verodostojne informacije o dogajanju.
 
Napad je ostro obsodil tudi župan Splita Andro Krstulović Opara: »Split ni in ne bo mesto, ki tolerira kakršno koli nasilje«.

»Huliganstvo je pošast, nasprotna idealom športa, vsako nasilje pa nesprejemljivo. Zahvaljujem se Splitčanom, ki so danes takoj stopili v bran takim vrednotam,« pa je sporočila hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Premier Andrej Plenković je sporočil, da hrvaška vlada »najostreje obsoja huliganski napad«.

»Sramoten napad v Splitu na športnike iz Srbije. Sramoten,« pa je bila jasna nekdanja premierka Jadranka Kosor.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije