ŠKANDAL V AVSTRIJI

VIDEO: »Imam informacije o seksualnih orgijah kanclerja Kurza«

Heinz-Christian Strache, namestnik avstrijskega premierja Sebastiana Kurza, naj bi bil posnet v vili na Ibizi.
Fotografija: FOTO: Youtube
Odpri galerijo
FOTO: Youtube

DUNAJ – Škandal pretresa avstrijsko vlado. Heinz-Christian Strache, namestnik avstrijskega premiera Sebastiana Kurza je v soboto odstopil, da bi preprečil razpad koalicijske vlade, ki jo sestavljata Avstrijska ljudska stranka in Svobodnjaška stranka Avstrije (FPÖ). A to kanclerju Kurzu ni preprečilo, da bi razpustil vlado in napovedal nove volitve, ki naj bi bile izvedene v najkrajšem možnem času.

Vse se je začelo, ko je Der Spiegel objavil posnetek iz julija 2017, ki se dogaja v luksuzni vili na Ibizi. V vili sta poleg Stracheja še Johann Gudenus iz FPÖ in ženska, ki se je predstavila kot nečakinja ruskega oligarha Igorja Makarova, lastnika Areti-Holdinga, ki se ukvarja s prodajo plina in nafte. Ob tem OE24 piše, da ima omenjeni pod palcem dve milijardi evrov in sodeluje z drugim oligarhom na Dunaju.

Srečanje se je začelo z aperitivi na terasi in nadaljevalo s šampanjcem in sušijem. Kasneje se je dogajanje preselilo v dnevno sobo, kjer so še naprej pili. Ona ob tem razlaga, da je pripravljena vlagati ruski denar v Avstrijo. Strache je začel razlagati, kako so financirali njihovo stranko. Dejal je, da obstajajo bogati ljudje, ki stranki dajo do dva milijona evrov, vendar se ta denar ne izplača na račun stranke, ampak združenju, da bi se izognili nadzoru državne revizije.

 

V soboto je bil nato objavljen še en odlomek posnetka, ki sicer skupaj traja šest ur. Strache tam Gudenusu pravi, da ima sorodnike, ki so mu poslali fotografije Kerna (Christian Kern, avstrijski poslovnež, ki je bil od 17. maja 2016 do 18. decembra 2017 avstrijski kancler, op. p.) z mladoletni črnkami v Južni Afriki, in da ima tudi informacije o seksualnih orgijah Kurza v skritih narkomanskih prostorih. Kern je kasneje povedal medijem, da takšne obtožbe ne bo komentiral, bi pa po njegovem mnenju moral Kurz odstopiti. Dodajmo še, da Strache prav tako omenja Hrvaško, saj ženski govori, v katere države naj ne vlagata denarja. »Hrvaška je sr*** ..., ni dobro vlagati niti v Srbiji.« Na koncu Strache pripomni, da ustanavljajo stranko. »Zdaj naredimo zabavo,« se sliši, vsi akterji s posnetka pa se nato odpravijo na zabavo v neki klub.

Kdo stoji za posnetkom?

»Kazniva dejanja zoper mene so najmanjši problem v tem videu. Najhujši sta zloraba položaja in ponudba korupcije,« zdaj v medijih opozarja Kurz. Ob tem ne verjame, da je za izpust posnetka v javnost kriva tajna služba, vendar ga je spomnil na Tala Silbersteina, ki je delal kampanjo za levičarsko stranko SPÖ. Meni, da on stoji za škandalom. 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije