SRBIJA

VIDEO: Aretirali mamo šestih otrok, ker jih ni dala cepiti

Ker ni plačala kazni, mora za 30 dni v zapor.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo

Srbski politik Boško Obradović, ustanovitelj in voditelj stranke Dveri, je objavil videoposnetek aretacije Jelene Miletić, žene člana stranke iz Loznice. Obradović trdi, da so Miletićevo aretirali zaradi neplačane kazni, ki jo je prejela, ker ni dala cepiti svojih šestih otrok. Dobila je 30-dnevno zaporno kazen, čeprav je sodnik ni niti vprašal, ali namerava denarno kazen poravnati.


Kmalu zatem je Obradović objavil še en videposnetek na twitterju in poleg zapisal, da v stranki Dveri niso proti sojenju, da pa staršev k temu ne morejo prisiliti, »če ne poznamo vseh stranskih učinkov novega cepiva. Predvsem pa nihče zaradi tega ne sme biti kaznovan.«


Posnetki so v Srbiji sprožili plaz komentarjev in debato, v kateri nekateri menijo, daje bila aretacija mame povsem odveč in nezakonita, drugi pa Obradoviću očitajo, da povzroča škodo, ker da je otroke treba cepiti.

V Srbiji je marca 2016 začel veljati zakon o zaščiti prebivalstva pred nalezljivimi bolezni, ki predpisuje kazen od 30 do 150 tisoč dinarjev (okoli 250–1270 evrov) za tiste, ki svojih otrok ne dajo cepiti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije