GROZLJIVI PODATKI

VIDEO: Amazonija gori, dim se vidi iz vesolja

Sao Paulo je zaradi črnega gostega dima sredi dneva prekrila noč.
Fotografija: V Amazoniji so letos našteli največ požarov po letu 2013. FOTO: Nasa
Odpri galerijo
V Amazoniji so letos našteli največ požarov po letu 2013. FOTO: Nasa

SAO PAULO – Število gozdnih požarov v Braziliji je letos občutno naraslo, za kar 83 odstotkov. Ekologi opozarjajo, da je to zaradi novega brazilskega predsednika Jairja Bolsonara, ki je v pragozdu dovolil večjo sečnjo dreves. Med januarjem in avgustom so zabeležili skoraj 73.000 požarov, medtem ko so jih v celotnem lanskem letu v Amazoniji 37.759. Podatke je objavila brazilska vesoljska agencija, ki je podatke zbirala s satelitom, piše BBC.


Zaskrbljenost glede Amazonije se je povečala, potem ko je Brazilija januarja dobila novega predsednika, ki je že v času volilne kampanje napovedal, da bo v pragozdu dovolil več izsekavanja in kmetovanja ter tam zagotovil več licenc rudarski industriji.


V zadnjem požaru se je gosti dim dvignil nad Sao Paulo in sredi belega dne je približno eno uro v mestu vladala popolna tema. Močen veter je tako prinesel gost črn dim iz držav Amazonas in Rondonije, ki sta od Sao Paula oddaljena več kot 2700 kilometrov.

Amazonski pragozd je ključen za absorbcijo ogljikovega dioksida, ki povzroča globalno segrevanje, in proizvajanje kisika.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije