FOSIL

Velikanski tiranozaver na razstavi

Scotty je največji tovrstni dinozaver, kar so jih odkrili. Njegove kosti so izkopavali kar deset let.
Fotografija: Scotty se bo maja preselil v muzej.
Odpri galerijo
Scotty se bo maja preselil v muzej.

EDMONTON – Pred dvema desetletjema so paleontologi iz kanadske Univerze Alberta izkopali skelet tiranozavra. Ta mogočni dinozaver je živel pred 66 milijoni let in tehtal slabih devet ton. Imenovali so ga Scotty, ker so po njegovem odkritju znanstveniki od veselja popili steklenico škotskega viskija. Njihovo slavje je bilo upravičeno, saj so odkrili največji znani fosil tiranozavra.
Šlo je za strašnega plenilca. FOTO: Guliver/getty Images
Šlo je za strašnega plenilca. FOTO: Guliver/getty Images

»Med tiranozavri so obstajale velike razlike v velikosti,« je povedal vodja študije skeleta Scott Persons. »Nekateri so bili suhljati, drugi bolj robustni. Scotty je bil ekstremno robusten.«

Odkrili so ga leta 1991, nato pa je sledilo mukotrpno izkopavanje iz peščenjaka, ki je trajalo desetletje. Tako dolgo so potrebovali, da so v celoti odstranili kosti. Te so poslali v Alberto, kjer so šele ta mesec odkrili, da gre za rekordno velik primerek. To pa ni vse, prav tako je najstarejši T. Rex, kar so jih kdaj našli. »To pomeni, da bi imel na svoji torti največ svečk,« je pojasnil Persons.
Scotty se bo maja preselil v muzej.
Scotty se bo maja preselil v muzej.

»Starost dinozavra lahko določimo tako, da zarežemo v njegove kosti in preštudiramo vzorce rasti. Scotty je bil že starostnik.« Glede na druge predstavnike svoje vrste je dočakal nenavadno visoko starost, prav tako je bil zelo nasilen. »Po njegovem skeletu je veliko ran, ki kažejo, da je utrpel več hudih poškodb.«


Med drugim je imel zlomljena rebra in izpahnjeno čeljust. Našli so tudi sledi ugriza nekega drugega dinozavra. Mogočno okostje 8799,70 kilograma težke živali, ki je bila dolga 13 metrov, bodo maja razstavili v muzeju Royal Saskatchewan Museum v Kanadi.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije