GEOGLIFI

Velikanske ptiče vklesali za bogove

Znanstveniki še korak bliže razkritju. Geoglifi so stari več tisoč let.
Fotografija: Najslavnejša podoba ptiča, gre za vrsto iz družine kolibrijev.
FOTOgrafije: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Najslavnejša podoba ptiča, gre za vrsto iz družine kolibrijev. FOTOgrafije: Guliver/getty Images

LIMA – Znanstveniki, ki proučujejo znamenite geoglife iz Nazce v Peruju, so prepričani, da so le še korak od razjasnitve skrivnosti. Domnevajo, da so velikanski znaki igrali pomembno vlogo pri obredih, s katerimi so bogove prosili za dež.
Tako so upodobili pajka.
Tako so upodobili pajka.

Geoglifi vsebujejo več kot 2700 geometrijskih linij in poslikav v obliki rastlin in živali. Veljajo za izjemen umetniški dosežek, vidne pa so zgolj iz zraka, kar pomeni, da njihovi ustvarjalci nikoli niso videli, kaj so ustvarili.

Ekipa učenjakov japonske univerze Hokaido je vzela pod drobnogled 16 fotografij podob velikanskih ptičev. Odkrili so, da je eden izmed njih pelikan, najbolj znana podoba ptiča z dolgim kljunom pa je v resnici pritlikavi kolibri. Zanimivo je, da ne pelikani ne kolibriji niso živeli v puščavi Nazca, temveč v drugih predelih Peruja.

Največja podoba je dolga nepredstavljivih 370 metrov, sestavlja jo zgolj ena neprekinjena črta, ki so jo vklesali v puščavo. Obdržala se je zaradi odmaknjenosti regije, suše in brezvetrja.


»Odkrili smo, da so predstavniki ljudstva Nazca slikali eksotične ptiče in ne lokalnih, kar bi nas lahko pripeljalo do vzroka, zakaj so se upodabljanja sploh lotili,« je povedal profesor Masaki Eda.
Nekateri kolibriji imajo zelo dolg kljun.
Nekateri kolibriji imajo zelo dolg kljun.

Domnevajo sicer, da sta med geoglifi tudi podobi kondorja in plamenca, a ni dovolj značilnih elementov, da bi to z gotovostjo trdili. Prvi geoglifi so nastali približno 500 let pred našim štetjem. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije