Velika drama: na dan bi lahko prišlo do 10.000 migrantov

Hrvaška bi lahko na mejo poslala vojsko.
Fotografija: Pritisk migrantov in beguncev na evropske meje je vse večji. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Pritisk migrantov in beguncev na evropske meje je vse večji. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Turški predsednik Redžep Tajip Erdogan je migrantom odprl vrata v Evropo in zagrozil z milijoni migrantov in beguncev. V Evropi narašča strah, da se utegne ponoviti kriza iz let 2015 in 2016, ko so se tudi čez Slovenijo po t. i. balkanski poti vile trume prebežnikov.

Vodja misije Mednarodne organizacije za migracije (IOM) Peter Van der Auweraert je ocenil, da bi v Hrvaško lahko dnevno prišlo do 10.000 novih migrantov in beguncev. »Kar me skrbi, je, da Hrvaška krepi nadzor meje,« je dejal. Hrvaška pa ne namerava popustiti pri nadzoru svojih meja. »Hrvaška je ključ za obstoj schengena. Če hrvaška ne bi ščitila svojih in evropskih meja, bi bila danes obstoj schengena pod vprašajem,« je za Jutarnji list dejal visoki predstavnik hrvaške vlade.

Porast ilegalnih migracij

​Na meji je 6500 hrvaških policistov, nakupiti pa nameravajo še šest velikih in dve majhni stacionarni termoviziji, 17 mobilni termovizij, nekaj vozil ter nove letalnike, je še povedal vir z notranjega ministrstva. Hrvaški premier Andrej Plenković je napovedal, da bodo, če bo prišlo do eskalacije, razmislili tudi o vključitvi hrvaške vojske, kar omogoča zakon o obrambi iz leta 2016.

Pritisk migrantov in beguncev na Hrvaško je bil že pred zadnjim izsiljevanjem Turčije vse večji. Po uradnih podatkih hrvaškega notranjega ministrstva se je število prijetih migrantov januarja letos povečalo za 51 odstotkov. To je le nadaljevanje trenda iz leta 2019, ko so našteli 20.278 primerov poskusa nezakonitega prehoda državne meje, leta 2018 pa je bilo takih primerov 8207.

V BiH je trenutno okoli 8000 migrantov in beguncev. Novi varnostni minister BiH Fahrudin Radonić je nedavno priznal, da BiH nima dovolj policije in da ta ni dovolj dobro opremljena.



O tem, kako je na morebitni množični prihod migrantov pripravljena Slovenija, lahko preberete na povezavi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije