BREXIT

»Velika Britanija bo zaprosila za nadaljnjo preložitev brexita«

Objavljeno 02. april 2019 20.45 | Posodobljeno 02. april 2019 21.14 | Piše: STA, S. U.

Britanska premierka želi poslancem dati več časa za potrditev izstopnega sporazuma z EU, ki so ga sicer že trikrat zavrnili.

FOTO: Reuters
LONDON – Britanska premierka Theresa May je po današnji izredni seji vlade povedala, da je najboljša rešitev izstop iz EU z dogovorom, zaradi česar bo Velika Britanija zaprosila za nadaljnjo preložitev brexita, trenutno predvidenega za 12. april. Poslancem želi dati več časa za potrditev izstopnega sporazuma z EU, ki so ga sicer že trikrat zavrnili. »Potrebovali bomo nadaljnje podaljšanje 50. člena, ki bo kar se da kratko in se bo končalo, ko bomo sprejeli dogovor.« 50. člen lizbonske pogodbe določa postopek izstopa države iz EU. Poudarila je, da bodo voditelji 27 držav EU želeli vedeti, zakaj bi brexit znova preložili. Eno preložitev z 29. marca na 12. april so namreč že odobrili. »Jasni moramo biti, za kaj bi potrebovali preložitev, da zagotovimo pravočasen in urejen izstop,« je še povedala.

Po izjavi Mayeve pozval k potrpežljivosti
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je, potem ko je britanska premierka Theresa May sporočila, da bo zaprosila za nadaljnjo preložitev brexita, pozval k potrpežljivosti. Še vedno namreč ni jasno, kakšen bo končni izid, je zapisal na twitterju. »Čeprav tudi po današnjem dnevu ne vemo, kakšen bo končni rezultat, bodimo potrpežljivi.«


»Danes ukrepam, da bi se premaknili z mrtve točke,« je po poročanju britanske televizije Sky News še dejala Mayeva, ki je vodji opozicijskih laburistov Jeremyju Corbynu predlagala pogovore o skupnem pristopu do brexita, načrtu glede odnosov z EU, s katerim bi presegli sedanji zastoj v parlamentu.Če se bodo poslanci odločili za eno od možnosti, bo vložila zakonodajo, s katero bodo uresničili izstopni sporazum, je še pojasnila. To bo treba po njenih besedah storiti pred 22. majem, če Velika Britanija želi, da ji ne bo treba sodelovati na evropskih volitvah, ki bodo med 23. in 26. majem. Corbyn se še ni odzval, a po navedbah članov laburistične stranke odgovor pripravlja.

Znova niso večinsko podprli nobene od štirih možnosti izstopa

Britanska vlada je danes med 10. in 19. uro po srednjeevropskem času na izredni seji razpravljala, kako naprej. Britanski poslanci namreč v ponedeljek znova niso večinsko podprli nobene od štirih možnosti izstopa iz EU, o katerih so glasovali. Štiri možnosti, ki so alternativa ločitvenemu dogovoru z EU, so bile obstanek v enotnem trgu, carinska unija z EU, referendum o izstopnem dogovoru in več korakov za preprečitev izstopa brez dogovora. Pred tem je spodnji dom britanskega parlamenta že trikrat zavrnil tudi izstopni sporazum, ki ga je premierka sklenila z Brusljem.
Deli s prijatelji