BOLEČA IZKUŠNJA

Pretresljive izpovedi o nasilju v porodnišnicah: Mislila sem, da bom umrla

Niz izpovedi o neprimerni obravnavi porodnic so Hrvatice odnesle na ministrstvo.
Fotografija: Spremljanje popadkov FOTO: Getty Images Uig Via Getty Images
Odpri galerijo
Spremljanje popadkov FOTO: Getty Images Uig Via Getty Images

ZAGREB – Na Hrvaškem te dni znova odmeva svojevrstna kampanje v stilu #MeToo. Toda ne zaradi spolnega nadlegovanja, temveč zaradi nečloveške in celo nasilne obravnave v porodnišnicah. S svojimi izpovedmi se je oglasilo več kot 400 žensk, svoje zgodbe so odnesle na pristojno ministrstvo, ki je že obljubilo poostren nadzor na ginekoloških oddelkih bolnišnic.
 
Rojstvo otroka je po navadi najsrečnejši dogodek v življenju vsakega starša, toda zelo pogosto ga zagreni boleča izkušnja poroda, občutljivim porodnicam pa ga včasih še dodatno poslabša odnos zdravstvenega osebja, zaradi česar je zdravstvena inšpekcija na Hrvaškem posredovala že leta 2014, ko so ženske pripravile podobno akcijo.

Zdaj so znova prišle na dan tudi številne zgodbe o povsem neprimerni, če ne škodljivi obravnavi, o tem, kako so jih rezali na živo, opravili carski rez, ne bi prijela narkoza itd., piše Jutarnji list. »Javnost ima dovolj. Ne smemo dopustiti, da se kaj takega dogaja našim hčeram in vnukinjam. Me smo tiste, ki moramo reči, da je dovolj,« je ob predaji zgodb hrvaškemu ministru za zdravje Milanu Kujundžiću povedala vodja iniciative Danijela Drandić.

Porodnice zaslužijo boljšo obravnavo. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Porodnice zaslužijo boljšo obravnavo. FOTO: Getty Images, Istockphoto

»Mislila sem, da bom umrla. Zdravnik mi je z rokami nasilno širil maternični vrat, sestra me je držala za roke in noge. Vpila sem, da bodo zadušili otroka. Šivali so me brez anestezije,« je povedala ena od porodnic.

»Rekli so mi, ker sem stara prvorodnica, ne morem naravno roditi. Da to, kar me boli, ni še nič. Šele takrat, ko bom mislila, da bom umrla, bo kmalu minilo.«

»Zdravnik, ki je opravljal carski rez, je ves čas govoril o tem, zakaj sem prišla rodit ravno takrat, ko je on spal.«

»Odtekla mi je voda, ki je bila zelena barve. Počila sta mi maternica in maternični vrat, ker so me silili, da pritiskam, čeprav nisem bila dovolj odprta. Tri ure in 40 minut me je šivalo dekle, ki se je še pohvalilo, da to dela prvič. Na koncu sem dobila še sepso.«

To je le nekaj zgodb, ki so že leta 2014 odmevale na Hrvaškem. Zasledili smo, da so pobudi sledile tudi porodnice v Sloveniji in začele zbirati zgodbe, ki naj bi jih v kratkem odnesle na ministrstvo.

Trenutek nepopisne sreče v porodnišnici. FOTO: Getty Images, Uig Via Getty Images
Trenutek nepopisne sreče v porodnišnici. FOTO: Getty Images, Uig Via Getty Images

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije