VELIKE IZGUBE

Obupani Hrvati nižajo cene, gostov pa vseeno ni

Koronavirus turističnim namestitvam povzroča silne preglavice. Na Hrvaškem tudi nižje cene ne pomagajo.
Fotografija: Na Hrvaškem je letos precej manj turistov kot v preteklih poletjih.  FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Na Hrvaškem je letos precej manj turistov kot v preteklih poletjih.  FOTO: Tomi Lombar

Hrvaška je zaradi obale in Jadranskega morja priljubljena pri mnogih tujcih, tudi Slovencih, ki vsako poletje množično odhajajo tja na poletne počitnice. A letos je Hrvatom koronavirus prekrižal načrte, turistična sezona je pičla, mnoge namestitvene kapacitete pa prazne.

Kot je pokazala anketa Hrvaške gospodarske zbornice, ima tretjina od nekaj več kot 2000 anketiranih kar za 80 odstotkov manj rezervacij kot v preteklem letu. Približno 95 odstotkov pa ima na splošno številne odpoved rezervacij, čeprav je tri četrtine sobodajalcev turističnih apartmajev znižalo cene.

Kot piše 24sata, je anketa med lastniki turističnih sob pokazala, da ima večina v prvih šestih mesecih za približno 6500 evrov izgub, do konca leta pa naj bi te dosegle tam do 13.000 evrov na posameznega lastnika. Samo šest odstotkov jih je povedalo, da nimajo znatne škode oziroma izpada dohodka. Večina tistih, ki oddaja sobe, je upokojencev, katerim pomemben del preživetja pomeni dohodek od oddaje sob turistov.


Sobe in apartmaji z nižjimi cenami, hiše pa ne

Največji del novih rezervacij imajo prek spleta, manjši del pa s pomočjo turističnih agencij. Kot dodajajo v anketi, so glavni gosti Nemci, Avstrijci, Italijani in Slovenci.
 

Preberite še:

Nevarne hrvaške županije: če bi bile to države, bi morali Slovenci ob povratku v karanteno
Hrvati besnijo: Lažne novice nam odganjajo turiste

Kapacitete ostajajo na pol prazne, čeprav so cene sob in apartmajev znižali za 20 do 30, ponekod celo do 50 odstotkov (apartmaji), medtem ko je za najem celotnih hiš za počitnikovanje na Hrvaškem v večini treba odšteti enako vsoto kakor v letu 2019.  
 

Kakšna je vaša izkušnja? Ste za oddih na Hrvaškem odšteli manj kot pretekla leta?

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije