V Srbiji izredne razmere lahko tudi štiri mesece

Premierka je poudarila, da bo izredno stanje razglašeno toliko časa, kolikor bo treba, pa četudi se bo rešilo le eno človeško življenje.  
Fotografija: Države se trudijo zajeziti koronavirus. FOTO: Jeenah Moon, Reuters
Odpri galerijo
Države se trudijo zajeziti koronavirus. FOTO: Jeenah Moon, Reuters

Italija je še vedno glavno žarišče koronavirusa v Evropi. Sreda je bil najbolj črni dan, saj je zaradi virusa v enem dnevu umrlo 475 ljudi, skupaj že 2978. 

Razmere so pri naših sosedah alarmantne, tako je na Hrvaškem 89 potrjenih okužb. Danes ob polnoči (19. marec) je za 30 dni prepovedala prehode preko hrvaških mejnih prehodov. Državljanom članic EU na Hrvaškem pa še vedno omogočajo vrnitev domov, prav tako bodo odslej na Hrvaško ob veljavnih ukrepih 14-dnevne izolacije spustili hrvaške državljane, ki so bili v tujini. Za 30 dni so odpovedali tudi vse javne prireditve, zaprli nakupovalna središča, gostinske lokale in odpovedali vse storitve, ki niso nujno potrebne. 


Če bo treba, bo v Srbiji izredno stanje štiri mesece

Tudi v Srbiji se z vsemi silami borijo proti koronavirusu, saj želijo preprečiti kitajski ali italijanski scenarij hitrega širjenja. Premierka Ana Brnabić je dejala: »Epidemiologi in infektologi pravijo, da ne smemo prehitro ukiniti izrednega stanja. Saj smo videli, kaj so drastični ukrepi naredili v drugih državah glede števila okuženih in smrtnih žrtev. Ko pa so ukinili stroge ukrepe, so imeli drug vrh epidemije. Preverili smo vse možnosti in bomo zelo previdni.« Dejala je, da lahko izredne razmere trajajo tudi štiri mesece.

Trudijo se tudi, da bi hermetično zaprli vse meje, a zaradi zakonodaje tega še ne morejo storiti, so pa meje zaprte za vse tuje državljane. Sicer pa je v Srbiji za starejše od 65 let prepovedan izhod iz zaprtih prostorov, poleg tega bo uvedena policijska ura med 20. in 5. uro.
 

Avstrija zaostruje prepovedi

V Avstriji je celotna Tirolska v karanteni, v državi so prepovedana druženja več kot pet oseb, saj se je število okuženih močno povzpelo. V državi je bilo v enem dnevu 314 novookuženih, skupaj jih je že preko 1600. Sicer pa naj bi avstrijska vlada namenila 38 milijard evrov za boj proti koronavirusu, kar je polovica lanskega proračuna, poroča avstrijski radio.  


Preberite še:

Šmarje slovenska Lombardija
Tonin priznal: Izgubili stik z voznikom, tri milijone mask še iščejo
Sporočilo trgovca: dodatek za izpostavljene delavce

V sredo zvečer so v prestolnici Beograd začeli dezinfekcijo mesta (s klorom čistijo ulice, območja za pešce, avtobusne postaje itd.). To bodo počeli vsakih nekaj dni. 
 

Kitajska: spodbudna novica

Iz Kitajske prihaja vest, da prvič po izbruhu epidemije koronavirusa na dnevni ravni ni zabeležila novega domačega primera okužbe. Zabeležili so sicer 34 novih primerov, a vse pri tistih, ki so prišli iz tujine, je danes sporočila nacionalna komisija za zdravje.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije