NAFTA

V naftni kopeli je prva ozdravela kamela

V Azerbajdžanu ponujajo prav posebno tradicionalno metodo zdravljenja. Surova nafta naj bi zdravila artritis, ginekološke in nevrološke bolezni.
Fotografija: Naftalan je prestolnica naftne terapije.
Odpri galerijo
Naftalan je prestolnica naftne terapije.

Naftalan, mesto na severozahodu Azerbajdžana, ne spominja le z imenom na črno zlato, ki je največje naravno bogastvo te države, ampak v njem že več desetletij izvajajo prav posebno terapijo, naftno kopel.
Zahodna uradna medicina obravnava nafto kot rakotvorno zmes.
Zahodna uradna medicina obravnava nafto kot rakotvorno zmes.

Lokalni izvajalci te tradicionalne metode zagotavljajo, da po nekaj terapijah v gosti tekočini ljudje od njih odidejo popolnoma prerojeni in ozdravljeni mnogih bolezni. Terapija traja deset minut, surovo nafto pa je treba ogreti na 38 stopinj C.
Treba jo je ogreti na 38 stopinj C.
Treba jo je ogreti na 38 stopinj C.

Zelo naj bi bila učinkovita pri artritisu pa tudi pri bolečinah, boleznih mišic, sklepov in kosti, pri ginekoloških težavah in nevroloških motnjah. Mnogi obiskovalci Naftalana dolga leta trpijo hude bolečine ali jih pestijo bolezni, a ko se okopajo v nafti, je vsega tega konec. Zahodna uradna medicina sicer uporabo surove nafte v zdravstvene namene obravnava kot rakotvorno.

V časih nekdanje Sovjetske zveze so z vseh koncev države hodili v Naftalan in v mestu so zrasli številni sanatoriji. Samo v enem letu naj bi na zdravljenje prišlo več kot 70.000 bolnikov. V mestu so zgradili tudi muzej zdravilne nafte, kjer so zbirali bergle, ki so jih pri njih pustili bolniki, ki jih po zdravljenju ne potrebujejo več.
Naftalan je prestolnica naftne terapije.
Naftalan je prestolnica naftne terapije.

Vse do leta 1988 je bila dejavnost v polnem razcvetu, potem pa je izbruhnil konflikt na bližnjem območju Gorskega Karabaha, ko sta se spopadla Azerbajdžan in Armenija. Sanatoriji so postali zavetišča za nekaj sto tisoč beguncev, v vojni pa je umrlo približno 30.000 ljudi. Zadnjih 20 let si Azarbejdžan znova prizadeva, da bi oživili naftno terapijo. Beguncem so poiskali druga bivališča, zadnja leta pa na veliko obnavljajo ali gradijo nove sanatorije.

Naftalan je spet postal prestolnica naftne zdravilne terapije in zgradili so veliko sanatorijev in razkošnih hotelov, kjer namestitev lahko stane več tisoč evrov.


Vendar pozor, vsaka nafta ni primerna za zdravljenje! Naftalanska je posebna zaradi sestave in neprimerna za običajno rabo kot gorivo. Da ima zdravilne lastnosti, so ugotovili po naključju. Nekoč je tik nad naftno lužo omagala kamela in vsi so mislili, da bo umrla.

A shirana in poškodovana žival, ki je legla prav na lepljivo tekočino, je kmalu vstala in popolnoma okrevala. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije