PRI NAŠIH SOSEDIH

Uresničitev najhujše groze: virus odkrili v vrtcu

Vrtec so šele dobro odprli, pa je zaradi covida-19 že zaprt.
Fotografija: Vse več držav odpira vrtce in šole, pri tem pa se pojavlja predvsem strah staršev, da se bodo njihovi otroci okužili (simbolična fotografija). FOTO: Shutterstock Photo
Odpri galerijo
Vse več držav odpira vrtce in šole, pri tem pa se pojavlja predvsem strah staršev, da se bodo njihovi otroci okužili (simbolična fotografija). FOTO: Shutterstock Photo

V vrtcu na Dunaju, ki so ga odprli nedavno med sproščanjem avstrijskih ukrepov v boju proti širjenju novega koronavirusa, so odkrili primer okužbe s sars-cov-2.
 
Avstrijski mediji so sprva poročali, da je okužen vzgojitelj, a so iz vrtca sporočili, da je bila na testu pozitivna oseba, ki v vrtcu ni zaposlena kot pedagoginja. Kljub temu so vrtec Kinderfreunde, v katerem je bilo po odprtju 35 otrok, zaprli, o okužbi pa obvestili vse starše. Na njihovo željo lahko otroke testirajo, so pa že testirali vse ostale zaposlene v vrtcu, poročajo avstrijski mediji.
 
Kot je znano, svoja vrata slovenski vrtci predvidoma – dokončna odločitev naj bi padla do konca tega tedna – odpirajo tudi slovenski vrtci. Oblasti so slovenske starše pozvale, če je le mogoče, naj svojih otrok ne vozijo v vrtce. Tisti starši, ki otrok ne bodo dali v varstvo vrtcem, bodo do konca maja opravičeni plačila vrtca.
 

Dobre novice z Norveškega

Bolj pozitivne novice prihajajo iz Norveške, kjer se po aprilskem odprtju vrtcev in šol stopnja okužbe ni zvišala. »Nismo še opazili, da bi odprtje negativno vplivalo na epidemiološke razmere,« je povedal Frode Forland z norveškega inštituta za javno zdravje. Norveška je bila ena prvih, ko je 20. aprila odprla vrtce, teden dni kasneje pa še šole. Odprtje je posebej pri starših povzročalo velike skrbi, na facebooku se je celo pojavila skupina Moj otrok ne bo nikakršen poskusni zajček za covid-19, ki ima več tisoč članov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije