DRUŽABNO OMREŽJE

Uporabniki tiktoka zaskrbljeni: so njihove informacije prišle v napačne roke?

Aplikacija je vse bolj popularna med mladostniki in otroki.
Fotografija: Aplikacija je varna, zatrjuje avstralski predstavnik. FOTO: Dado Ruvic, Reuters
Odpri galerijo
Aplikacija je varna, zatrjuje avstralski predstavnik. FOTO: Dado Ruvic, Reuters

Tiktok je razmeroma nova mobilna aplikacija, ki je leta 2018 postala izredno popularna, tudi v Sloveniji. Beležijo že več kot 150 milijonov uporabnikov po vsem svetu. Uporabniki snemajo in objavljajo kratke, 15-sekundne videe. Pri tem pogosto uporabijo glasbeno podlago, vizualne učinke in tako nastajajo kratki domači videospoti. V njih je največ posnemanja petja, plesa, raznih izzivov in šal, ki nastanejo iz dolgčasa ali želje po potrjevanju.

Gre za aplikacijo, ki jo je razvilo kitajsko podjetje Bytedance. Pred kratkim so avstralski uporabniki trepetali pred uhajanjem informacij, saj naj bi prav lastniško podjetje predajalo informacije zasebnega značaja kitajskim oblastem. Avstralski predstavnik podjetja Lee Hunter je vse skupaj zanikal in zatrdil, da so informacije uporabnikov varne.

Več kot 1,5 milijona Avstralcev ima na svojem mobilnem telefonu omenjeno aplikacijo, še bolj skrb vzbujajoče pa je dejstvo, da so večinoma mlajši od 25 let. Prav zato si nekateri avstralski predstavniki ljudstva prizadevajo, da bi aplikacijo omejili oziroma prepovedali, poroča Daily Mail.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije