UJELA DIRKAČE

Upokojenca na radar ujela 130.000 voznikov

Britanca oblastem dokazujeta, kako nevaren je promet skozi njihovo vas. Čez 150 avtomobilov je drvelo z več kot 115 kilometri na uro.
Fotografija: Odločila sta se ukrepati, preden bi bilo prepozno.
Odpri galerijo
Odločila sta se ukrepati, preden bi bilo prepozno.

V britanski vasici Staplehurst imajo veliko težav s prehitrimi vozniki. Oblasti se niso odzivale na njihove pritožbe, zato so se odločili ukrepati na lastno pest. Zakonca Malcolm in Joan Buller, oba sta stara 71 let, sta z lastnim radarjem začela meriti hitrost avtomobilov na problematičnem odseku in v zgolj enem tednu sta zabeležila več kot 130.000 kršitev. Več kot polovica voznikov je prekoračila omejitev 50 kilometrov na uro, nekaj čez 150 pa jih je skozi vas brzelo hitreje kot 115 kilometrov na uro. Bullerjeva sta ob pomoči prijateljev skupno izmerila hitrost 284.024 vozil med 14. in 20. novembrom lani. S prenosnim radarjem sta stala ob treh najbolj težavnih cestah, oblečena v svetle jopiče. Zdaj upata, da bodo ustrezne lokalne službe končno postavile radar in s tem povečale varnost na cesti. Malcolm je vodja lokalne organizacije za nadzor hitrosti vozil, imenovane Speedwatch. »Povedal sem jim, koliko prekrškarjev sva z ženo ujela, in niso mogli verjeti. Bili so v šoku. Mi tukaj živimo in ne želimo postati statistika prometnih nesreč.«

Najbolj jih skrbi za varnost otrok, saj vodi skozi vas dolga ravna cesta, zato nihče ne upočasni. Z merjenjem hitrosti so poskušali preprečiti, da bi namestitev radarja dosegli šele potem, ko bi se zgodila tragedija. Tisti, ki bi se ujeli v radar, bi morali plačati 115 evrov kazni, dobili bi tudi najmanj tri kazenske točke. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije