SLOVO

Umrl Slovenec, ki je predsednika ZDA pozval k odstopu

Rodil se je v Murski Soboti.
Fotografija: Cerar se je s Pregljem srečal letos v Washingtonu. FOTO: MZZ
Odpri galerijo
Cerar se je s Pregljem srečal letos v Washingtonu. FOTO: MZZ

WASHINGTON – V soboto je v ZDA umrl 91-letni Vladimir Pregelj, je sporočil slovenski zunanji minister Miro Cerar

Pregelj je odigral eno zanimivejših vlog v času procesa proti tedanjemu predsedniku ZDA Richardu Nixonu v aferi Watergate. Pred 45 leti je bil namreč predsednik senatne porote.

Pregelj se je rodil v Murski Soboti, leta 1945 pa je šel v begunstvo. Leta 1949 je pristal v ZDA in tam končal magisterij iz ekonomije. V kongresni knjižnici v Washingtonu se je zaposlil kot izvedenec za zunanjo trgovino in mednarodno gospodarstvo. Ko je odjeknila afera Watergate, je sprejel povabilo sodišča za službo v poroti in bil postavljen za starešino (foreman). Po dveh tednih preiskovanja običajnih kazenskih primerov je velika porota v preiskavo dobila vlom v urade demokratske stranke v stanovanjskem kompleksu Watergate v Washingtonu. Ker se je afera, ki je segala prav v vrhove Bele hiše, vse bolj širila, je bil Pregelj dolgo v središču pozornosti ameriške in svetovne javnosti.

V imenu velike senatne porote je napisal Nixonu pismu, v katerem ga je pozval, naj odstopi in osebno spregovori državljanom. Nixon je nato leta 1974 kot edini predsednik ZDA doslej res odstopil in osramočen zapustil Belo hišo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije