SLOVO

Umrl eden najbogatejših Zemljanov

Koch je izgubil bitko z rakom.
Fotografija: David Koch. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
David Koch. FOTO: Reuters

WASHINGTON – Milijarder David Koch, poslovnež, politični aktivist in vplivni donator ameriške republikanske stranke, je po dolgem boju z rakom umrl v starosti 79 let, je danes sporočil njegov brat Charles.

David Koch se je zaradi poslabšanja zdravja lani umaknil s čela drugega največjega družinskega podjetja v ZDA Koch Industries, ki sta ga vodila skupaj z bratom Charlesom. Ta je danes v izjavi sporočil, da si želijo, »da bi vsi slavili življenje in vpliv tega zelo radodarnega in prijaznega človeka«. »Verjel je, da ima odgovornost do sveta, ki mu je dal tako veliko priložnosti za uspeh,« je zapisal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Brata sta bila močni sili v zakulisju politike republikancev, saj sta donirala veliko denarja kandidatom republikanske stranke in finančno podpirala konservativne politike. David je bil sicer pri družbenih vprašanjih liberalen, saj je podpiral pravico do splava in poroke homoseksualcev ter nasprotoval intervencionizmu v zunanji politiki.

Kljub podpori republikancev pa nista podpirala predsednika ZDA Donalda Trumpa niti njegove predsedniške kampanje zaradi nestrinjanja z njegovo migracijsko politiko in s protekcionizmom v gospodarstvu.

Veliko denarja doniral tudi za raziskave

David Koch je tudi doniral milijone dolarjev za raziskave raka, medicinskim centrom ter umetniškim in kulturnim centrom. Po podatkih družine je prispeval več kot 1,3 milijarde dolarjev.

Leta 1980 je kandidiral za podpredsednika ZDA svobodnjaške stranke (Libertarian Party), ki jo je kasneje zapustil in združil sile z republikanci. Z bratom sta bila takrat znana zaradi zavzemanja za majhno zvezno vlado in svobodno ekonomijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred 27 leti so mu diagnosticirali raka na prostati, a ga je uspešno brzdal v »kombinaciji odličnih zdravnikov, zdravil in svoje trme«, je še sporočil njegov brat.

Forbes je njegovo premoženje ocenil na 42,4 milijarde dolarjev, bil je 11. najbogatejši človek na svetu, tik za bratom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije