NEPRIJETNA IZKUŠNJA

Tujec o vožnji skozi Slovenijo: Voznik komaj čaka, da zapusti tako neprijazno ozemlje

Sprašuje se, ali so v Sloveniji res tako visoke kazni.
Fotografija: Pravi, da so ga ustavili, ko je vozil v koloni, kjer je tudi avto pred njim približno enako (pre)hitro peljal (simbolična fotografija). FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Pravi, da so ga ustavili, ko je vozil v koloni, kjer je tudi avto pred njim približno enako (pre)hitro peljal (simbolična fotografija). FOTO: Jože Suhadolnik

Konec preteklega tedna in tudi v ponedeljek so se čez Slovenijo valile kolone turistov, zamaški so nastali na mejnih prehodih. Med vikendom je bila pred Karavankami kolona dolga do 25 kilometrov, v ponedeljek so na Gruškovju vozniki za vstop v Hrvaško čakali do dve uri. Nekje v tej gneči pa je bil tudi bralec, ki je v pismu hrvaškim medijem opisal svojo izkušnjo vožnje skozi Slovenijo.
 
Bralec je za portal Fenix magazin razkril, da ga je slovenska policija 17. julija ustavila v Rogatcu zaradi prehitre vožnje. Čeprav je, kot je zapisal, vozil v koloni za nekim slovenskim avtomobilom, ki ga policija ni ustavila, so njemu možje postave zaradi prekoračitve hitrosti (vozil je 66 kilometrov na uro, kjer je omejitev 50) napisali kazen v višini 250 evrov (toleranca je pet kilometrov na uro, torej je plačal za 11 kilometrov na uro prehitro vožnjo) in dodali tri kazenske točke (kar pa zunaj Slovenije ne velja). Ker je takoj plačal, ga je prehitra vožnja stala polovičko, torej 125 evrov.

Debatiranje s policisti brezpredmetno 

»Ni mogoče določiti, ali je bila izmerjena hitrost mojega ali katerega drugega vozila (v koloni, op. p.), razdalja se meri v nekaj sekundah med dvema avtomobiloma. Seveda je bila kakršna koli razprava o tem s policisti brezpredmetna. Oni imajo časa na pretek, voznik, ki ga ustavijo, pa komaj čaka, da zapusti tako neprijazno ozemlje,« je zapisal bralec in dodal, da je bila hitrost izmerjena takoj, ko je zapeljal v naselje, tako da tudi ni mogoče trditi, ali je bila izmerjena pred tablo, ki označuje naselje, ali za njo.
 
Zapisal je še, da policija ni imela drobiža, da bi mu ob plačilu kazni vrnila, zato da so ga poslali v bližnjo trgovino, kjer je izmenjal svoje bankovce. »Pred tem so mi dali alkotest, ki je bil negativen. Ob komentarju, da gre za precejšen znesek, so bili neprijazni in odgovorili, da grem lahko z njimi na postajo, dokumente bodo seveda zadržali,« se je potožil in dodal, da mu je bila pri prejšnjih podobnih prekrških v Sloveniji izrečena precej nižja kazen. »So kazni v Sloveniji res tako drakonske?« se je vprašal in dodal, da mu je na koncu slovenska policistka pri vračanju dokumentov porogljivo rekla, da mu želi prijeten dan.


 
Med potovanjem skozi Slovenijo ga je motilo tudi, da policisti prežijo takoj za mejo in 100 metrov od vstopa v Slovenijo. Policist meri hitrost avtomobilov, ki prehajajo hrvaško-slovensko mejo in piše kazni neposredno po preverjanju dokumentov na meji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije