SLABA NOVICA

Tudi vaniljo kradejo

Zaradi naraščajoče cene vse pogosteje tarča lopovov.
Fotografija: Vanilla farmer Jao Nasaina holds a spear and a handmade gun as he patrols at his plantation, to guard the crop against thieves, in Ambavala, near Andapa, Sava region, Madagascar July 14, 2018. Picture taken July 14, 2018. REUTERS/Clarel Faniry Rasoanaivo - RC1629C6C830
Odpri galerijo
Vanilla farmer Jao Nasaina holds a spear and a handmade gun as he patrols at his plantation, to guard the crop against thieves, in Ambavala, near Andapa, Sava region, Madagascar July 14, 2018. Picture taken July 14, 2018. REUTERS/Clarel Faniry Rasoanaivo - RC1629C6C830

Slaba novica za ljubitelje vanilje: cene te pomembne začimbe, ki se draži že pet let zapored, se bodo očitno tudi letos zvišale.

Kajti obiranje pridelka na otoku Madagaskar, ki velja za največjega pridelovalca te rastline na svetu, kaže na skromnejšo ponudbo, to pa pomeni višje cene. Zaradi rasti cen v zadnjih letih je vse pogosteje tarča tatov, zato se kmetje odločajo za zgodnejšo žetev, da bi jih prehiteli. Je ena najbolj priljubljenih začimb za različne vrste hrane, med drugim se uporablja pri proizvodnji dišav, mil in sredstev za nego telesa. Predvsem t. i. burbonska vanilja, ki lahko izvira le iz nasadov na otokih Madagaskar, La Reunion ali Komori, je redka in draga.

Madagaskar po nekaterih ocenah pokriva štiri petine svetovnih potreb po njej, s tako veliko proizvodnjo pa pomembno vpliva na cene. Te se vztrajno zvišujejo. Za kilogram je treba odšteti približno 600 evrov, to pa je precej več, kot stane kilogram srebra, ki ga je mogoče dobiti že za kakšnih 425 evrov. Vanilja je tako ena najdražjih začimb na svetu, dražji je trenutno le žafran.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije