Trumpu grozijo s smrtjo: za njegovo glavo 80 milijonov dolarjev

V Teheranu so se danes poslovili Solejmanija in prek državne televizije sporočili, da ponujajo veliko nagrado za predsednika ZDA.
Fotografija: Donald in Melania Trump. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Donald in Melania Trump. FOTO: Reuters

Po smrti iranskega generala Kasema Solejmanija Iran za glavo Donalda Trumpa ponuja 80 milijonov dolarjev. Obvestilo so predvajali na državni televiziji Kanal 1, medtem ko so prenašali pogreb iranskega generala.

Za vsakega Iranca v državi, teh je okoli 80 milijonov, bi vložili po en ameriški dolar, celotni izkupiček, torej 80 milijonov dolarjev, pa bi prejel tisti, ki bi ubil ameriškega predsednika.
Preberite tudi: Trump osebno ukazal atentat, svet trepeta pred novo vojno (VIDEO)
Teheran je pred dnevi napovedal maščevanje ZDA potem, ko so poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde generala Solejmanija po ukazu Trumpa ubili v ameriškem letalskem napadu v Bagdadu.


Danes so se poslovili od generala: Smrt Ameriki


Slovesnost v Teheranu bi morala biti že v nedeljo, a so jo preložili na danes. Vodil jo je iranski vrhovni verski voditelj, ajatola Ali Hamenej. Na ulici se je zbralo na tisoče ljudi, ki so na sprevodu za svojim pokojnim vodjem vzklikali: »Smrt Ameriki!«


V Mašhadu, kamor so Solejmanijevo truplo prepeljali v nedeljo, se je zbrala ogromna možica ljudi, ki so se želeli posloviti od generala. Sam pokop bo sicer v torek v Solejmanijevem rojstnem kraju Kerman na jugovzhodu Irana.


V Iranu napovedujejo povračilne ukrepe


Umor Solejmanija je še povečal napetost na Bližnjem vzhodu. Medtem ko Trump pravi, da so ZDA pripravljene napasti nove iranske cilje, v Iranu napovedujejo povračilne ukrepe. V Izraelu se bo zato danes sestal varnostni kabinet pod vodstvom premierja Benjamina Netanjahuja, ki bo razpravljal o pripravah na morebitni raketni napad iz Irana na izraelske cilje. V Bruslju pa bo izredno zasedanje Nata na ravni veleposlanikov. Srečanje je sklical generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

Iran je v nedeljo napovedal tudi nadaljevanje jedrskega programa brez omejitev.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije