VELIKE NAPETOSTI

Trump osebno ukazal atentat, svet trepeta pred novo vojno (VIDEO)

Sovražnosti med Washingtonom in Teheranom se stopnjujejo.
Fotografija: Donald Trump je ukazal likvidacijo pomembnega iranskega generala. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump je ukazal likvidacijo pomembnega iranskega generala. FOTO: Reuters

Pentagon je potrdil, da je bil na ukaz predsednika ZDA Donalda Trumpa v zračnem napadu ameriških sil na bagdadskem mednarodnem letališču ubit poveljnik elitnih enot iranske revolucionarne garde al Kuds general Kasem Solejmani. Pentagon je sporočil, da je šlo za preventivni ukrep.

Solejmani naj bi aktivno razvijal načrte za napade na ameriške diplomate in vojake v Iraku ter v celotni regiji. Prav tako naj bi tudi odobril zadnji napad protestnikov na ameriško ambasado v Bagdadu. Napad na Solejmanija je po trditvah Pentagona namenjen odvračanju prihodnjih iranskih napadov.

Postala sta mučenika

V napadu je umrl tudi namestnik poveljnika proiranske milice v Iraku Sile za mobilizacijo ljudstva (PMF) Abu Mahdi al Muhandis. Iranska državna televizija je prenesla sporočilo iranske revolucionarne garde, ki pravi, da sta ubita postala mučenika.

Trump, ki je še vedno na počitnicah na Floridi, je novico, ki pomeni drastično spremembo politike do Bližnjega vzhoda, pospremil s tvitom ameriške zastave.

Napad sprožil proteste

Vmes pa državi napenjata mišice. Iran je sestrelil ameriško brezpilotno letalo in zasegel nekaj naftnih tankerjev, ZDA pa ga bremenijo tudi septembrskega napada na savdske naftne objekte.

Kasem Solejmani je bil vodja iranske revolucionarne garde. FOTO: Reuters
Kasem Solejmani je bil vodja iranske revolucionarne garde. FOTO: Reuters
ZDA so v nedeljo bombardirale objekte PMF zaradi napada na iraško vojaško bazo v petek v Kirkuku, v katerem je bil ubit tudi Američan. Proiranska milica je potem na silvestrovo organizirala protestni napad na ameriško veleposlaništvo v Bagdadu, Američani pa so se maščevali z likvidacijo Solejmanija in al Muhandisa.

Razneslo ga je na koščke

Tiskovne agencije in iraški ter iranski mediji poročajo, da se je napad odvil pri letališču kmalu po polnoči v petek, ubitih pa naj bi bilo še več oseb. PMF trdi, da je mrtvih najmanj sedem. Al Muhandis je prispel na letališče v konvoju, da bi pričakal Solejmanija, ki je pripotoval iz Libanona ali Sirije.

Konvoj je prispel do tovornega dela letališča, kjer je bilo Solejmanijevo letalo, nakar je vse skupaj razneslo. Američani naj bi napad izvršili z raketo. Solejmanijevo truplo je razneslo na koščke, al Muhandisa pa niso mogli identificirati.

Svetovalec al Asadu

Solejmani je vodil sile al Kuds v Siriji, kjer podpirajo predsednika Bašarja al Asada in v Iraku po ameriški invaziji leta 2003. Delal je tudi kot posebni svetovalec Asada za boj proti Islamski državi.

Al Kuds je, po zagotovilih ameriških uradnikov, pod Solejmanijevim vodstvom učil šiitske bojevnike v Siriji in Iraku izdelovati uspešne obcestne bombe proti Američanom. Iran to zanika.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije