NA TELEVIZIJI

Tonin zaskrbljen zaradi bolne mame, Erika nepopustljiva: Pustimo zdaj vašo mamo

Ivana Galeta je izzval, naj pove, ali sta ali on in njegova mama posredovala pri njem, da bi bilo za nabavo zaščitne opreme izbrano podjetje Acron, kjer je zaposlena mama obrambnega ministra.
Fotografija: Erika Žnidaršič, voditeljica Tarče. FOTO: zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Erika Žnidaršič, voditeljica Tarče. FOTO: zaslonski posnetek

V zadnji oddaji Tarča na Televiziji Slovenija so nadaljevali razčiščevanje očitkov o domnevnih nepravilnostih pri nabavah zaščitne in druge opreme, potrebne v epidemiji covida-19. Skoraj pri koncu oddaje je svoj del zgodbe pojasnil obrambni minister Matej Tonin, ki je na vprašanje voditeljice Erike Žnidaršič, po kakšnem ključu so odpirali ponudbe in se odločali zanje – okoli 600 jih je ostalo neodprtih –, pojasnil, da je vladna delovna skupina pri presoji ponudb ravnala po času prejema in resnosti ponudbe, pri čemer pa so imele prednost tiste s krajšimi dobavnimi roki. Skupina je pregledala tudi po 80 ponudb na dan, več pa fizično ni mogoče, je dejal.
Preberite tudi: Soočenje na nacionalki: Gale ponudil poligraf, Počivalšek ponosen na svoje delo
Obrambni minister Matej Tonin. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Obrambni minister Matej Tonin. FOTO: Voranc Vogel, Delo
»Prej ste rekli, da je bil ključ pri pogodbah tudi ta, da imajo kratek dobavni rok. Acron ima zelo dolgi rok. In v prejšnji oddaji smo videli, da ima visoko maržo. V eni pošiljki več kot 100-odstotna marža. Čigav posel je bil to?« je nadaljevala Žnidaršičeva.

Tonin se je strinjal. »Imate prav. To se mi zdi nesprejemljivo. Gospodu Zakrajšku (Antonu) sem pisal pismo, v katerem sem ga opozoril, da je bila čudna lokacija te dobave, in sem ga tudi opozoril na to, da so dobavni roki neprimerno dolgi. Naj še gospod Gale (Ivan) pove, ali sem kar koli v zvezi s to firmo, kogar koli klical, pritiskal nanj, komor koli mejl pošiljal. Naj se razčisti,« je vztrajal Tonin. Pred razkritjem naj bi podjetje Acron dobilo največji posel za dobavo zaščitne opreme, med zaposlenimi v Acronu pa je tudi Toninova mama, ki pa ni lastnica podjetja.


Jutro po Tarči je bilo za Tonina veliko bolj mirno kot pretekle tedne


»Veste, moja mama ima strahovite zdravstvene težave. Njeno okrevanje se je bistveno poslabšalo, ponoči ne more spati,« je potarnal Tonin in dodal, da se je v javnosti znašla »ne kriva ne dolžna«. Voditeljica Erika ga je prekinila z besedami: »Pustimo zdaj vašo mamo.« Tonin je nato Galeta prosil, naj javnosti pojasni, ali »sem jaz oziroma moja mama kakor koli posredoval za podjetje Acroni«. Gale mu je pritrdil: »Odgovor je ne.«

Za ministra Tonina je bil odgovor, kot kaže, osvobajajoč, saj je jutro po Tarči na facebooku objavil: »Po mučnih tednih je bila zame in za mojo družino nocojšnja noč veliko bolj spokojna in mirna ... «



Na obrambnem ministrstvu je sicer delovala skupina, ki je bila ključno sito za posredovanje ponudb zavodu za blagovne rezerve, kjer so potem sklepali pogodbe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije