PREGRETO

To so temperature v avtomobilih, ki so lahko smrtonosne

V zelo kratkem času se lahko temperature v avtu povzpnejo na več kot 45 stopinj.
Fotografija: Otroci so še posebej ogroženi, saj se njihovo telo segreje tri- do petkrat hitreje kot telo odraslih. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Otroci so še posebej ogroženi, saj se njihovo telo segreje tri- do petkrat hitreje kot telo odraslih. FOTO: Marko Feist

Vsako leto po svetu umre veliko otrok zaradi vročinskega udara v pregretem avtomobilu. Starši namreč največkrat ne vedo, kako hitro se avtomobil lahko segreje do smrtonosnih temperatur. Zadnja takšna tragedija se je zgodila prejšnji ponedeljek, ko je v Rovinju zaradi posledic vročinskega udara in dehidracije (poškodovani vitalni organi) umrla štiriletna deklica.

Po pisanju hrvaškega Indexa samo v ZDA zaradi vročinskega udara v avtomobilih letno v povprečju umre 37 otrok. Raziskava Vpliv sončnega sevanja na toplotno ravnovesje pri otrocih v zaprtih vročih vozilih (Evaluating the impact of solar radiation on pediatric heat balance within enclosed, hot vehicles) je pokazala, da se temperature v poletnih dneh, ko je zunaj nad 35 stopinj Celzija, v zaprtih vozilih le v eni uri povzpnejo na 47 stopinj. Temperatura volana je takrat še višja (53), medtem ko je temperatura sedežev 51 stopinj Celzija. 

Avtomobili, parkirani v senci, se grejejo počasneje, a tudi v njih že po eni uri postane neznosno, saj temperatura doseže 38 stopinj Celzija, volan 42 stopinj, sedeži pa 41 stopinj.

Kako hitro človek doživi vročinski udar je odvisno od starosti osebe, njene telesne mase in zdravstvenega stanja. Otroci in starejše osebe, zlasti če so srčni bolniki, so ranljivejši, v vsakem primeru pa velja pravilo: nikogar ne puščajte v zaprtem avtomobilu.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije