VELESILE

To se bo zgodilo, če pride do 3. svetovne vojne

Objavljeno 21. marec 2019 09.31 | Posodobljeno 21. marec 2019 09.33 | Piše: A. P.

Analize razkrivajo, da je ameriška vojska izgubila primat. Izgubili bi bitko za Tajvan in spopad na Baltiku.

Ameriška vojska bi bila po analizah v spopadu z Rusijo in Kitajsko poražena. FOTO: Guliver/getty Images
WASHINGTON – Če bi izbruhnila tretja svetovna vojna, potem ZDA ne bi imele možnosti proti združeni Rusiji in Kitajski. Strokovnjaki za globalno politiko iz neprofitne organizacije RAND so izpeljali več simulacij vojnih scenarijev, ki jih pogosto sponzorira Pentagon, da bi ugotovili, kako bi se ameriške sile znašle v spopadu z drugimi svetovnimi vojaškimi velesilami.
image
ETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Ameriška vojska bi bila po analizah v spopadu z Rusijo in Kitajsko poražena. FOTO: Guliver/getty Images

Minuli teden so analitiki razkrili, da so v vsakem scenariju ZDA utrpele hude izgube, čeprav za vojsko vsako leto namenijo na stotine milijard dolarjev, kar za več kot dvakrat presega izdatke vseh drugih držav. V torek je raziskovalec David Ochmanek razkril: »Izgubili bi veliko ljudi. Izgubili bi veliko opreme. V večini primerov bi nam spodletelo preprečiti nasilje nasprotnika.«
image
Donald J. Trump je obrambi za leto 2020 namenil 750 milijard dolarjev. FOTO: Guliver/cover Images

Čeprav gre za hipotetične scenarije, so močno odjeknili v javnosti, saj to pomeni, da je red, ki ga že več kot sto let vzdržujejo Združene države, ogrožen. Simulirani konflikti se odvijajo na kopnem, na morju, v zraku, v vesolju, na spletu. Nasprotniki ZDA premagajo na morju, uničijo jim baze in prevzamejo spletne sisteme.

Njihovi vrhunski lovci F-35 so nepremagljivi med poletom, a jih med simulacijo veliko uničijo, ko so na tleh. Prav tako se ne bi mogle braniti ameriške postojanke po Evropi in Pacifiku. Kitajska naj bi prevzela komunikacije s sateliti, brezžična omrežja in druge spletne sisteme. To naj bi Kitajci vsakodnevno vadili.
24
milijard dodatnih sredstev bi rešilo problem.


Če bi se ZDA spopadle z Rusijo na Baltiku ali s Kitajsko zaradi Tajvana, bi v obeh primerih izgubile. A obstaja tudi svetlejša plat analize, saj naj bi bilo potrebnih zgolj 24 milijard, da bi se ravnotežje prevesilo, kar je le tri odstotke od 750 milijard dolarjev, ki jih je Trump namenil vojski za leto 2020. 
Deli s prijatelji