FIZIOGNOMIJA

Tito, ki ga poznamo, ni bil Tito, ampak nekdo drug, razkriva slovenski profesor

Primerjal je fotografijo iz leta 1928 s 15 let starejšo, ko je je Josip Broz že postal Tito.
Fotografija: Josip Broz Tito in njegova dela še naprej burijo duhove. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Josip Broz Tito in njegova dela še naprej burijo duhove. FOTO: Reuters

Profesor z Univerze v Ljubljani, član Evropske akademije znanosti in umetnosti ter kolumnist Boštjan Marko Turk, ki je doktoriral na Sorboni, je prepričan, da s primerjavo fotografij Josipa Broza iz mladosti in tistih, ki so bile posnete pozneje, lahko zagotovi, da ne gre za isti osebi. Turk je v oddaji Moja Hrvaška na hrvaški verski televiziji Laudato govoril o domnevnih dokazih, zakaj Josip Broz ni ista oseba, ki smo jo poznali kot Tito.

»Takoj sem opazil razliko med ključavničarjem Josipom Brozom in Titom. Za primerjavo sem vzel fiziognomijo obraza, izhajal pa sem s fotografije iz policijske kartoteke 'bombaškega procesa' leta 1928. Portret iz leta 1928 sem primerjal z enim od prvih Brozovih portretov, ko je postal Tito. Med prvo in drugo fotografijo je minilo 14, 15 let, ne več. Če primerjamo le obliko ušesnih mečic, lahko vidimo, da ima Tito izrazite in močne mečice, Josip Broz pa bistveno manj izrazite. Broz ima izrazite izbokline na lobanji, Tito je brez izboklin. Sodeč po teh fotografijah, ne gre za isto osebo.«


Turk trdi, da je izrazita razlika tudi v višini obeh oseb. »Josip je bil visok človek, Tito nizek. Na fotografijah je Tito nižji od vseh, s katerimi je sodeloval. Če pa vzamemo fotografijo ključavničarja Josipa Broza, lahko opazimo, da je višji od vseh, s katerimi je takrat delal. To je opazila tudi Cia že v petdesetih letih. Leta 1978 je nekdo tudi izdal poročilo o analizi Titovega govora. Vprašal sem prijatelje strokovnjake in so potrdili, da ni govoril v svojem maternem narečju, v zagorskem, ampak je govoril nekaj med poljskim, ruskim in ukrajinskim jezikom, tako tudi pravi analiza Cia,« je povedal Turk in dodal, da je pri Brozu obstajala tudi ena očitna telesna značilnost, ki je Tito ni imel, in sicer brazgotina na kazalcu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije