Težavam ni videti konca, po koroni Evropi grozi nova nevarnost

Poletje naši celini ne bo prizanašalo, napoveduje slovenski evropski komisar.
Fotografija: Nič kaj spodbudne napovedi za letošnje poletje (simbolična fotografija). FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Nič kaj spodbudne napovedi za letošnje poletje (simbolična fotografija). FOTO: Pixabay

Epidemija novega koronavirusa v Evropi se počasi končuje, življenje v številnih državah se počasi vrača v ustaljene tirnice, a ob bolj ali manj strogih ukrepih. Nekateri strokovnjaki svarijo pred drugim valom okužbe, ki ga večinoma napovedujejo za jesen, a poletje naj stari celini ne bi prineslo olajšanja. Slovenski evropski komisar Janez Lenarčič, pristojen za krizne situacije, je napovedal, da številne evropske države poleti čakajo nadpovprečne temperature.

Zaradi suhega in vročega vremena naj bi delom Evrope grozilo nadpovprečno število gozdnih požarov. »Pričakujemo, da bo ta sezona požarov daleč nad dolgoletnim povprečjem, kar se tiče števila požarov in požgane površine v Evropi,« je izjavil Lenarčič in dodal, da področja, ki jim grozijo požari, niso le na jugu celine, ampak tudi v osrednji in severni Evropi. V nekaterih državah, kjer so imeli že doslej nadpovprečne temperature, so že imeli težave z gozdnimi požari, poletje pa naj bi situacijo le še poslabšalo. Lenarčič je predstavil predlog Evropske komisije o krepitvi mehanizma civilne zaščite v EU, za katerega naj bi po predlogu sedemletnega evropskega proračuna namenili dodatni dve milijardi evrov. Ta sredstva naj bi namenili za zaloge potrebne opreme tako v zdravstvu kot tudi za primere gozdnih požarov, kemijskih, bioloških ali radioloških incidentov ter drugih izrednih situacij.

Da Evropo čaka vroče in sušno poletje, je napovedal tudi znani vremenski portal Accuweather. Vroče poletje, s številnimi dolgimi obdobji s temperaturami med 30 in 40 stopinjami Celzija, bi lahko vplivalo tudi na kmetijstvo, najbolj prizadeta naj bi bila Ukrajina. Požare v naravi so napovedali predvsem za Iberski polotok.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije