Toliko je novih okužb na Hrvaškem

Epidemiolog pravi, da je postalo jasno, da tako ne bodo mogli ustaviti širjenja virusa.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Roman Šipić, Delo

Medtem ko je bilo v Sloveniji v soboto potrjenih 21 novih okužb, so zadnjih 24 urah na Hrvaškem okužbo s covid-19 potrdili pri 57 osebah. Trenutno je pri naših južnih sosedih 842 aktivnih primerov. Na zdravljenju v bolnišnici je 93 oseb, štiri osebe so na respiratorju. Testirali so 1244 oseb. Civilna zaščita še poroča, da tokrat ni bilo smrtih žrtev.

Največ okuženih tudi tokrat izhaja iz Zagreba, kar 25. Deset z območja Vukovarsko-srijemske županije, sedem pa iz Đakova.

Na N1 Televiziji je danes o stanju v državi spregovoril hrvaški epidemiolog Bernard Kaić, ki je priznal, da je zaskrbljen, saj je postalo očitno, da toplo vreme ne oslabi virusa, tako kot so predvidevali. »Število obolelih raste. Praktično nemogoče je, da bi širjenje virusa jeseni zaustavili. Res je tudi, da imajo ljudje hujše simptome. Več kot bo bolnih, več bo tudi težje bolnih,« je dejal in dodal, da je trenutno manj hospitaliziranih tudi zato, ker so v začetku hospitalizirali vse, zdaj pa so videli, da je to nepotrebno.

Slovenski strokovnjaki so izdelali projekcijo, ki kaže, da bo v prihodnjih dneh obolelih še več. 

»Po vsem videnem, se virusa brez strogih ukrepov ne da zajziti, a ne bi priporočal, da se znova vzpostavi tako stroge ukrepe, da se vse zapre za mesec dni,« je dejal in dodal, da se bo širjenje samo za nekaj časa upočasnilo, nato pa spet nadaljevalo in spet bo sledil velik val obolelih. »Najti moramo način, da bo vse pod kontrolo,« je še dejal.  

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije