KORONAVIRUS

Število okužb poskočilo, Hrvaška razglasila vrhunec epidemije

Od danes so maske v naši južni sosedi obvezne tudi na poštah, v bankah ter kozmetičnih in frizerskih salonih.
Fotografija: Priobalne županije so jo glede okužb odnesle bolje kot nekatere v notranjosti države. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Priobalne županije so jo glede okužb odnesle bolje kot nekatere v notranjosti države. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah opravili 1.804 testiranj in potrdili 92 novih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 132 ljudi, od tega jih pet potrebuje pomoč respiratorjev. Covid 19 ni zahteval življenj, aktivnih okužb pa je 1.204.
 
Preberite tudi:

Alarmantno stanje v Srbiji: umrl 26-letnik, ki je bil prej zdrav



Po 25. februarju, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer okužbe, so potrdili 3.953 okužb. Od takrat so testirali skoraj 98.000 ljudi, zaradi covida 19 pa jih je umrlo 120. Med obolelimi je tudi 83 zdravstvenih delavcev, še 498  jih je v samoizolaciji, skupaj pa sta v samoizolaciji 5.002 osebi. Dobra novica je, da je številka R upadla pod 1, kar pomeni, da ena okužena oseba v povprečju okuži manj kot eno osebo.
 
Preberite tudi:

Gantar odgovarja, kdaj gre Hrvaška na rdeči seznam



Od obalnih županij je največ novih primerov v zadnjih 24 urah prijavila Splitsko-dalmatinska županija, v kateri so potrdili devet okužb. Po pet primerov je bilo v Primorsko-goranski in Dubrovniški županiji. V Istrski in Šibeniško-kninski sta po dva nova primera, v Zadrski pa eden, kažejo poročila županijskih štabov.
 
Preberite tudi:

Z dopusta na Hrvaškem prišli okuženi s koronavirusom



Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je poudaril, da pri naših južnih sosedih nimajo novih žarišč. Število novopotrjenih primerov se je v zadnjih 24 urah v primerjavi z dnevom prej, ko jih je bilo 52, skoraj podvojilo. »Izkazalo se je, da nam niti poletno vreme niti preživljanje časa zunaj nista pomagala in naše številke so visoke. Modeli kažejo, da se bodo številke zdaj zniževale, ker smo uvedli nove ukrepe. Lahko rečemo, da smo na vrhuncu epidemije in da bodo številke začele upadati,« je dejal.

Maske obvezne na poštah, v bankah, salonih

Pomočnik notranjega ministra Damir Trut je povedal, da so uveljavili obvezno uporabo zaščitnih mask tudi za zaposlene v podjetjih, ustanovah in institucijah, ki delajo s strankami, maske pa morajo nositi tudi stranke. Capak je pojasnil, da se odločitev nanaša na pošte, banke in podobne ustanove, v katerih uporabniki pogosto na storitve čakajo tudi v vrstah pred okenci. Poudaril je, da odločitev velja tudi pri storitvah, kot so frizerski in kozmetični saloni, v katerih so do zdaj maske priporočali, a niso bile obvezne.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije