PO DOLGEM ČASU

Steklenico s pismom našel po 50 letih

Američan je nabiral les za kurjavo, naletel pa na rusko sporočilo. Kapitan, ki ga je poslal, je danes star 86 let.
Fotografija: Tyler Ivanoff je iskal les, našel pa steklenico.
Odpri galerijo
Tyler Ivanoff je iskal les, našel pa steklenico.

Moški z Aljaske je v gozdu iskal les za kurjavo, našel pa je še nekaj drugega: pol stoletja staro sporočilo v steklenici. Tyler Ivanoff je na obali našel steklenico, v njej pa na roko spisano pismo v ruščini, ki ga je fotografiral in objavil na facebooku ter prosil za pomoč, za prevod.
 

Iz časa hladne vojne


Ivanoff je povedal, da je nabiral les, bilo je kakih 32 kilometrov zahodno od njegove vasi Shishmaref (ta leži 966 kilometrov severozahodno od Anchoragea), ko je zagledal zeleno steklenico. »Imela je plastični zamašek, močno sem se moral potruditi, da sem ga izvlekel, poskusil sem z zobmi, zares mi je uspelo z izvijačem,« je dejal.


»Notranjost je bila suha, tudi sporočilo je bilo suho. Je pa dišalo po vinu ali nečem podobnem, starem alkoholu, pač.« Odkritje je odnesel domov in za pomoč zaprosil prek družabnega omrežja. Hitro je dobil odgovor, rusko govoreči so mu pomagali prevesti sporočilo. Izkazalo se je, da je pismo v času hladne vojne napisal mornar ruske ladje Sulak, bilo je 20. junija 1969. »Pozdravljeni z ruske mornariške ladje Sulak. Pošiljam lepe pozdrave, najditelja tega sporočila pa prosim, da celotni posadki odgovori na naslov Vladivostok -43 BRXF Sulak. Želimo vam dobro zdravje in dolgo življenje ter mirno morje. 20. junija 1969.«
Sporočilo je spisal ruski kapitan.
Sporočilo je spisal ruski kapitan.

Odgovor je dobil, in to kakšen! O odkritju Ivanoffa so poročali ameriški mediji, njihovo pisanje so povzeli ruski mediji, ki so odkrili pisca pisma: kapitana Anatolija Botsanenka. Ko so zdaj 86-letnemu mornarju povedali, da so našli njegovo sporočilo, in mu pokazali fotografijo steklenice in pisma, so ga oblile solze sreče. Za rusko televizijo je povedal: »Videti je kot moja pisava, zagotovo.« Botsanenko je nadzoroval gradnjo ladje leta 1966, na njej je plul do 1970., pri komaj 33 letih je bil najmlajši kapitan v Pacifiku, sporočilo je v steklenico zaprl pri 36 letih.


Ivanoff je na facebooku zapisal, da je super, kako je majhna fotografija prerasla v čudovito zgodbo. In dodal, da bo morda nekoč tudi sam napisal kakšno sporočilo, ga zapečatil v steklenico, to pa vrgel v morje. »Morda se bom tega nekoč lotil z otroki. Poslati sporočilo v steklenici in čakati, videti, kam bo šlo in kaj se bo zgodilo.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije