KANADA

Ste brez dela? Iščejo rešitve za zapolnitev 430.000 prostih delovnih mest

Objavljeno 09. december 2018 09.41 | Posodobljeno 09. december 2018 09.56 | Piše: STA, S. U.

Po podatki statističnega urada je stopnja brezposelnosti oktobra padla za 0,1 odstotne točke na prav tako rekordno nizkih 5,8 odstotka.

FOTO: Getty Images/istockphoto
MONTREAL – Kriza na kanadskem trgu dela se poglablja. Mala in srednja podjetja namreč že vsaj štiri mesece niso uspela zapolniti okoli 430.000 prostih delovnih mest. Kanadska zveza neodvisnih podjetij je v najnovejšem poročilu ugotovila, da se je stopnja prostih delovnih mest v enem letu dvignila z 2,9 na 3,3 odstotka. Stopnja prostih delovnih mest je tako v Kanadi presegla rekordno raven iz leta 2008, kar pomeni ogromen pritisk na podjetja, prvega ekonomista zveze CFIB Teda Malletta povzema francoska tiskovna agencija AFP. Po podatkih kanadskega statističnega urada je stopnja brezposelnosti oktobra padla za 0,1 odstotne točke na prav tako rekordno nizkih 5,8 odstotka.

»Kar slišim iz Quebeca, je, da so obrtniki in podjetniki zaskrbljeni zaradi pomanjkanja delavcev, zato nisem prepričan, da je najboljši čas za zmanjšanje števila imigrantov,« se je na napoved Legaulta po poročanju agencije odzval kanadski premier Justin Trudeau.


Delovne sile po podatkih CFIB primanjkuje predvsem v storitvenem sektorju, gradbeništvu, kmetijskem sektorju ter v proizvodnji nafte in plina. Zveza neodvisnih podjetij je sicer podatke predstavila v času, ko se zvezna in quebeška vlada prerekata glede politike priseljevanja. Premier Quebeca Francois Legault je napovedal omejitev priseljevanja, čeprav se ravno v pretežno francosko govoreči provinci ubadajo z največjim pomanjkanjem delovne sile.
 
Deli s prijatelji