ZGODOVINSKO

Sprehodili sta se po vesolju

Christina Koch in Jessica Meir sta se vpisali v zgodovino. Zunaj postaje sta bili sedem ur.
Fotografija:
Odpri galerijo

Minuli petek sta se prvič dve ženski naenkrat sprehodili po vesolju. Nasini astronavtki Christina Koch in Jessica Meir sta opravili vzdrževalno delo, in sicer zamenjavo stare in izrabljene baterije, del sistema za izkoriščanje sončeve energije za pridobivanje električne energije. Kochova je opravila že četrti vesoljski sprehod, za Meirjevo je bil ta prvi.

Načrtovan je bil že pred meseci, a se je zataknilo pri vesoljskih oblekah, izkazalo se je namreč, da zanju na krovu ni ustrezno velikih. No, zdaj jih je očitno dovolj.
...
...

Astronavtki sta v sedmih urah, kolikor sta preživeli zunaj Mednarodne vesoljske postaje, odstranili 19 let staro baterijo, težko 244 kilogramov, in jo zamenjali z novo. Prav težave s to baterijo so povzročile odlog kar treh poprej načrtovanih vesoljskih sprehodov. Tako Kochova, inženirka elektrotehnike, kot Meirjeva, ki ima doktorat iz morske biologije, naj bi sodelovali še pri najmanj treh načrtovanih vesoljskih sprehodih.

Poveljuje jim Italijan

Kot rečeno, je bil to prvi vesoljski sprehod dveh žensk, prvi vesoljski sprehod na splošno pa je opravil Aleksej Leonov pred 54 leti. Prva ženska, ki je stopila v vesoljski prostor, je bila sovjetska kozmonavtka Svetlana Savitskaja, in sicer leta 1984, zunaj ladje je preživela tri ure in 35 minut. V istem letu je v vesolje vstopila tudi prva Američanka Kathyrn Sullivan.
Kochova je 14. ženska, ki je opravila vesoljski sprehod, njena kolegica Meirjeva pa je postala 15. Kochova naj bi ostala na Mednarodni vesoljski postaji dovolj dolgo, da bo postavila nov ženski rekord bivanja v vesolju. Zdajšnja rekorderka je še vedno Nasina astronavtka Peggy Whitson, ki je opravila 10 vesoljskih sprehodov, kar je rekord, in v surovem vesoljskem prostoru prebila 60 ur in 21 minut. Na drugem mestu je astronavtka s slovenskimi koreninami Sunita Williams, ki je opravila sedem vesoljskih sprehodov in v vesolju prebila 50 ur in 43 minut.


Trenutno je na Mednarodni vesoljski postaji odprava, ki se imenuje 61. ekspedicija. Sestavlja jo šest članov posadke, astronavt evropske vesoljske agencije Luca Parmitano (Italija), ruski kozmonavt Aleksander Skvortsov (Ruska vesoljska agencija),
...
...
Američan Andrew Morgan (Nasa), astronavtka Christina Koch (Nasa), astronavtka Jessica Meir (Nasa) ter kozmonavt Oleg Skripočka (Ruska vesoljska agencija). Trenutno vesoljskemu oporišču poveljuje Parmitano, prvi Italijan, ki ima tako odgovorno nalogo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije