KAJ JE RES?

Pretresljiv posnetek: teorija zarote se je izkazala za resnično (VIDEO)

Ob strmoglavljenju letala je umrlo vseh 176 potnikov, med njimi največ Irancev in Kanadčanov.
Fotografija: V bližini mesta strmoglavljenja so domnevno našli ostanke rakete. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
V bližini mesta strmoglavljenja so domnevno našli ostanke rakete. FOTO: Twitter

New York Times je na spletni strani objavil posnetek sredine sestrelitve ukrajinskega potniškega letala. Pred tem sta to možnost javno naznanila kanadski premier Justin Trudeau in britanski premier Boris Johnson. Vse več je dokazov, da naj bi šlo za napako iranske protiletalske obrambe.

Ukrajinsko potniško letalo je strmoglavilo v sredo zjutraj kmalu po vzletu s teheranskega letališča na poti proti Kijevu. To se je zgodilo nekaj ur zatem, ko je Iran z več kot 20 balističnimi izstrelki napadel vojaški bazi v Iraku kot odziv na ameriško usmrtitev generala Kasema Solejmanija pretekli petek v Bagdadu.

Neimenovani viri iz Pentagona so v četrtek namigovali, da je šlo za sestrelitev, kasneje je to povedal tudi Trudeau, za njim pa še Johnson. »Sedaj je na voljo veliko dokazov, da je letalo sestrelila iranska raketa zemlja–zrak,« je v Londonu dejal Johnson. Umrlo je vseh 176 ljudi na krovu letala, med njimi večinoma Irancev, poleg njih pa med drugim tudi 63 Kanadčanov.

Videoposnetek na strani New York Timesa prikazuje svetlobno točko, ki se hitro premika, nato pa pride do eksplozije, nakar se svetla točka premika v drugo smer. Iran je uvodoma zanikal možnost sestrelitve in domneval, da gre za mehansko okvaro. Preiskovalci iranske organizacije za zračni promet sicer doslej še niso podali nobene razlage.



Tednik Newsweek ter ameriški televiziji CBS in CNN so prej poročali, da so satelitski, radarski in elektronski podatki pokazali tragično napako. Analitiki so poudarili, da je na fotografijah trupa letala videti luknje, ki so jih povzročili delci rakete, ki jo je razneslo tik ob letalu. Podobno so bile videti posledice na razbitinah letala na letu MH17 družbe Malaysian Airlines, ki ga je leta 2014 nad vzhodno Ukrajino sestrelila raketa zemlja–zrak.

Neimenovani uradniki Pentagona so ameriškim medijem povedali, da do četrtka ni bilo veliko časa za analizo padca letala, vendar pa postaja vse bolj jasno, da ga je zadela iranska protiletalska raketa. Ti niso razložili, zakaj tako sklepajo, so pa dejali, da imajo v regiji satelite in drugi senzorje, med drugim pa lahko ujamejo tudi komunikacije. Sumijo na raketo ruskega sistema zračne obrambe tor, ki ga je Iran dobil od Rusije leta 2007. Televizija Fox News navaja uradnika, ki pravi, da je šlo za rusko raketo SA15.

Ameriška zvezna uprava za zračni promet je pred padcem ukrajinskega letala izdala prepoved poletov vsem ameriškim civilnim letalom nad Iranom, Irakom in širšo regijo, ker lahko pride do napačne identifikacije civilnih letal oziroma zamenjave za vojaška.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije