POKOL

Šok! Morilec poslušal četniško pesem, na pištole izpisal imena v cirilici

V avtomobilu smrti poslušal pesem iz 90. let, ki slavi Karadžića.
Fotografija: Brenton Tarrant je priznal, da je eden od njegovih navdihov norveški množični morilec Breivik. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Brenton Tarrant je priznal, da je eden od njegovih navdihov norveški množični morilec Breivik. FOTO: Reuters

CHRISTCHURCH – Avstralski državljan Brenton Tarrant (28), ki je izvedel pokol v mošeji na Novi Zelandiji, svoj krvavi strelski pohod pa prenašal v živo, je navdih dobil v norveškem množičnem morilcu Andersu Behringu Breiviku (ta je julija 2011 v strelskem pohodu v Oslu in na otoku Utoya ubil 77 ljudi), na masaker pa se je pripravljal ob poslušanju četniških pesmi. V napadih na dve mošeji v Christchurchu je umrlo najmanj 49 ljudi.
 
Preberite še:
VIDEO: Na poti do masakra poslušal narodnjake: »Naj se zabava začne«
 
V avtomobilu smrti, kot so ga poimenovali mediji, se je do mošeje peljal ob spremljavi glasbe, ena izmed pesmi, ki jih je poslušal, pa je bila Od Bihaća do Petrovca sela, v kateri se omenja tudi Radovan Karadžić, nekdanji politični vodja bosanskih Srbov, v Haagu obsojen zaradi vojnih zločinov med vojno v BiH. Masaker v Christchurchu se je zgodil ravno pet dni pred tem, ko naj bi drugostopenjsko sodišče izreklo sodbo Karadžiću.
 
Kakšna, če sploh, je povezava med Srbijo in napadalcem, ni znano, je pa poslušal tudi nekatere druge tuje pesmi. Prav tako je imel na puškah, ki jih je uporabljal, izpisana imena v nemščini, bolgarščini, ruščini in srbščini. Hkrati je narisal nacistične simbole.
 
Srbski mediji so opazili, da je imel v cirilici izpisani imeni Marko Miljanov Popović in Stefan Lazar. Popović (1833–1901) je bil črnogorski pisatelj, vojskovodja in vojvoda, Lazar (1329–1389) pa srbski knez, ki je umrl v boju s Turki na Kosovem polju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije