DRAŽBA

Skledo za teniške žogice prodali za milijone

Nemška družina je bila prepričana, da posoda ni vredna nič. Izkazalo se je, da so jo izdelali za kitajskega cesarja.
Fotografija: Novi lastnik želi ostati anonimen.
Odpri galerijo
Novi lastnik želi ostati anonimen.

Na dražbi so prodali bronasto skledo, ki jo je neka družina iz Nemčije imela v lasti že več generacij, uporabljala pa jo je za spravljanje teniških žogic. Lastniki se niso zavedali, da gre za dragocenost, zato jih je še bolj razveselilo, ko so jo prodali za neverjetnih 4,5 milijona evrov.
Ročaji izdajajo, da je bila narejena za cesarja.
Ročaji izdajajo, da je bila narejena za cesarja.

Strokovnjaki so prepričani, da je bila unikatna posoda izdelana pred 300 leti po naročilu za kitajskega cesarja. Zanimivo je, da so posodo prej že ocenjevali v neki dražbeni hiši in jo razglasili za ničvreden ponaredek iz 19. stoletja. Vse se je spremenilo, ko je nekega dne prišel na obisk prijatelj Regi Preiswerk, ki je strokovnjak za azijsko umetnost in starine.

Pravi, da je skoraj izgubil zavest, ko jo je zagledal. Nato jo je odnesel na podrobnejši pregled in ugotovil, da gre za bron iz dinastije Qing, torej je bila narejena okoli leta 1700. Ročaji v obliki feniksa so potrdili, da je bila narejena za cesarja.


Sprva so pričakovali, da bodo zanjo iztržili nekaj deset tisočakov, a je približno 60 centimetrov široka posoda pritegnila veliko zanimanja, ko je bila razstavljena na sejmu starin v Hongkongu. Novi lastnik ostaja anonimen, gre pa za kupca iz Kitajske.
Posoda je zelo velika.
Posoda je zelo velika.

»Skleda je bila v lasti družine iz Nemčije, pred približno 100 leti jo je iz Kitajske prinesel dedek,« je povedal Karl Green iz dražbene hiše Koller Auctions. »Prvič se je pojavila v šestdesetih letih, ko so jo ponudili muzeju v Berlinu, a jo je zavrnil, ker so ocenili, da ni pomemben predmet.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije