KONTROLORJI

Se odpravljate z letalom? Zračni prostor bo zaradi stavke zaprt

Objavljeno 12. februar 2019 19.16 | Posodobljeno 12. februar 2019 20.33 | Piše: STA, S. U.

Zaradi stavke so za sredo odpovedani tudi vsi štirje leti Adrie Airways iz ljubljanskega letališča v belgijsko prestolnico.

FOTO: Blaž Samec, Delo
BRUSELJ – Kontrolorji zračnega prometa na bruseljskem letališču bodo danes ob 22. uri začeli 24-urno stavko, v tem času pa v zračnem prostoru pod 8000 metri ne bo prometa. Zaradi stavke so za sredo odpovedani tudi vsi štirje leti Adrie Airways iz ljubljanskega letališča v belgijsko prestolnico.

Pridružili se bodo splošni stavki

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se bodo kontrolorji zračnega prometa pridružili splošni stavki v Belgiji, zato bo zračni promet obstal. V belgijski kontroli zračnega prometa Skeyes so pojasnili, da ni jasno, koliko kontrolorjev se bo pridružilo stavki, pri tem pa dodali, da so bili v prepoved letalskega prometa primorani. Predstavnik za odnose z javnostjo Skeyesa Dominique Dehaene je dejal, da bodo dovoljeni le vladni, vojaški in nujni leti.

Skeyes sicer nadzoruje zračni prostor pod 8000 metri, nad to mejo pa kontrolni center v nizozemskem Maastrichtu. V belgijski kontroli zračnega prometa tudi nimajo informacij o tem, koliko letov bo v sredo odpovedano in koliko potnikov bo to prizadelo.

Zahtevajo višje plače

K splošni stavki v Belgiji so pozvale tri sindikalne organizacije, ki zahtevajo višje plače. Ta dan bo sicer Bruselj, dom zveze Nato, gostil srečanje obrambnih ministrov. V Natu so dejali, da ne pričakujejo, da bo stavka vplivala na zasedanje.

Drugo največje belgijsko letališče Charleroi, ki je med drugim baza za nizkocenega prevoznika Ryanair, je že napovedalo, da bo v sredo zaprto, nemški prevoznik TUI pa bo za sredo napovedane belgijske lete opravil z najbližjih francoskih in nizozemskih letališč. Letalski prevoznik Brussels Airlines je že odpovedal vseh 222 letov. Zaradi stavke so v prestolnico Belgije odpovedani tudi vsi štirje sredini leti Adrie Airways, oba dopoldanska in oba popoldanska. Stavka bo predvidoma trajala do srede do 22. ure.
Deli s prijatelji