VRNJEN

Sarkofag je spet doma

Ameriški muzej je Egiptu vrnil ukradeni zaklad. S ponarejenimi dokumenti so ga kupili leta 2017.
Fotografija: Izginil je po vstaji 2011. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Izginil je po vstaji 2011. FOTO: Reuters

NEW YORK/KAIRO –»Ko smo izvedeli, da je bil muzej tarča prevare in je nehote sodeloval v nezakoniti trgovini z dragocenimi antikvitetami, smo začeli sodelovati s pristojnimi službami za vrnitev sarkofaga v Egipt. Veseli smo, da je ta pomembna kulturna dediščina spet doma, kjer jo bodo lahko občudovali tako Egipčani kot milijoni turistov, ki to čudovito deželo obiščejo vsako leto,« je pojasnil predstavnik uglednega Metropolitanskega muzeja.

Pozlačeni sarkofag, ki je bil zaplenjen med egiptovsko revolucijo leta 2011, je tako spet v domačem Kairu, tja je priletel z druge strani luže, iz New Yorka, kjer je bil na ogled dve leti.


A tam niso vedeli, da so dragocenost kupili na podlagi ponarejenih dokumentov, potem ko so jo ukradli iz južnoegiptovske pokrajine Minya; od tam je romala v Združene arabske emirate, nato v Nemčijo in Francijo, nazadnje pa je odpotovala čez Atlantik v veliko jabolko, kjer je pomembno kupčijo sklenil ugledni muzej.

Vodstvo ustanove je začelo takoj po koncu preiskave, ki je potrdila, da imajo v razstavnem prostoru tudi ukradeno krsto, postopek za vrnitev sarkofaga iz obdobja med 2. in 1. stoletjem pred našim štetjem, v katerem je bil pokopan duhovnik Nedjemankh, domovini.

Zaklad, visok 1,8 metra, je bil eden od osrednjih pogrešanih dragocenosti, ki jih je zaplenila mednarodna prekupčevalska veriga in newyorškemu muzeju zanj vzela pol četrti milijon evrov. Muzej je februarja, ko se je izvedelo, da razkazujejo ukradeni eksponat, razstavo s sarkofagom zaprl. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije