»DIVJI PLES VIRUSA«

Počivalšek predstavil, kaj vse se s soboto zapira in izjeme (VIDEO)

Zapirajo se vrtci, gostilne, hoteli, frizerski saloni, ...
Fotografija: Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. FOTO: Uroš Hočevar

Poteka tiskovna konferenca vlade, na kateri ukrepe ob ustavljanju javnega življenja za en teden, ki ga je v četrtek napovedal premier Janez Janša, predstavljajo šolska ministrica Simona Kustec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, gospodarski minister Zdravko PočivalšekVesna Kerstin Petrič, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorat za javno zdravje, in uradni govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin.


 
Preberite tudi:

Drugi dan zapored več kot 1600 okužb
Ob prehajanju meja v veljavi nova pravila
Kaj storiti, če ste bili v stiku z okuženim, epidemiolog pa vas ne pokliče?


 

Kacin se je najprej zahvalil državljanom, ki spoštujejo ukrepe, da bi preprečili »divji ples virusa«. Zahvalil se je tudi zdravstvenim delavcem in zaposlenim v DSO-jih ter številnim drugim. Predstavil je številke okužb, ki naraščajo po celi Evropi. Slovenska vlada bo vsak dan sproti ocenjevala, ali so ukrepi pri nas prijeli, ali pa so potrebni še dodatni. Postajamo vse bolj temno rdeči, je o epidemiološki sliki Slovenije dejal Kacin. Pozval je k odpovedi vseh nenujnih potovanj: »Slovenija svojih meja sicer ni zaprla, jih pa bodo lahko zaprle druge države.«

Obiski grobov niso prepovedani, je bil jasen Kacin, a dodal, da je jasno sporočilo, da letošnje leto ni primerno za obisk grobov 1. novembra. Obiska groba ne bo nihče prepovedal, ni pa to priporočeno. Ob tem je spomnil, da je dovoljeno druženje le do šest ljudi. Tudi nakupovanje cvetja ni prepovedano, mora pa biti opravljeno brezstično.
Če je pokopališče v isti statistični regiji, to ni problem. Če pa bodo šli svojci kam drugam, se bodo zatekli na eno izmed 11 izjem, je dejal Kacin, ni pa pojasnil, kako se bo to dokazovalo: »Ne vem, zakaj bi bilo to potrebno dokazovati?«

Vlada ves čas spremlja epidemiološke razmere, je Kacin odgovoril, ali ukrepi, ki stopajo v veljavo s soboto, veljajo le za en teden. Če bi se razmere v kakšni občini drastično poslabšale, bo vlada razmislila tudi o zaprtju kakšne občine, če pa se bodo slabšale v večjem delu države, bo treba razmisliti še o kakšnih drugih ukrepih, je pojasnil Kacin.



Razmere v DSO-jih so resne, ne pa kritične in so pod nadzorom, je zatrdil Cigler Kralj. DSO-ji imajo organizirane rdeče cone, kolikor je to prostorsko mogoče, obvezne so tudi sive cone. Vsak direktor mora imet pripravljen krizni načrt. Ko obstoječe kapacitete ne zadostujejo, se vzpostavlja rdeča cona zunaj zavoda, kot je bilo v Škofji Loki. Ustreznost prostorov vedno vsakič pregleda strokovna skupina. Covid je kadrovske in prostorske stiske popolnoma razgalil, ključna težava so sedaj zdravstveni kadri tudi v DSO-jih. Minister je obljubil, da se višji strošek ne bo prevalil na breme uporabnikov DSO-jev, denar bo zagotovila vlada, je poudaril minister. Za stanovalce je dobro poskrbljeno, je miril svojce in dodal, da standard oskrbe ne pada, da je stanovalcem v DSO-jih zagotovljena tudi lepa beseda.



Cigler Kralj je predstavil dodatne ukrepe iz PKP 5 s področja dela in socialnega varstva:
- možnost UTD-ja za samozaposlene, ki bo pokril tudi prispevke za samozaposlene (pogoj izkazan najmanj 20-odstotni padec prihodkov v primerjavi z lanskim letom),
- podaljšano subvencioniranje čakanja na delo na domu (pogoj izkazan najmanj 20-odstotni padec prihodkov v primerjavi z lanskim letom),
- od 1. septembra velja za starše nadomestilo za skrb za otroke, če jim je odrejena karantena.Vložite vlogo v roku osmih dni, tudi če ne boste še imeli potrdila o karanteni, je pozval minister.
Starši vrtčevskih otrok, ki zaradi zaprtja vrtcev ne bodo mogli delati, bodo dobili 80 odstotkov nadomestilo plače.



Počivalšek je predstavil, kaj vključuje odlok, ki začne veljati s soboto: začasno je prepovedana ponudba prodaja blaga in storitev v nastanitvenih obratih, igralnicah, gostinskih dejavnostih, frizerskih in kozmetičnih dejavnostih, bazenih, kinematografih, kulturnih ustanovah, fitnesih, avtopralnicah in podobno. Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja ponudba ter prodaja blaga in storitev, se omeji na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko, ali na eno stranko, v kolikor je prostor manjši od 20 kvadratnih metrov. Vlada bo upravičenost teh ukrepov preverjala vsakih sedem dni.

Minister za gospdoarstvo je naštel tudi izjeme: 
- prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila,
- lekarne in drogerije,
- tržnice,
- prodajalne s hrano za živali,
- prodajalne s programom za vrt in kmetijstvo, drevesnice in vrtnarije,
- bencinski servisi,
- vulkanizerji, avtomehanične delavnice,
- banke,
- pošte,
- dovoljen je osebni prevzem hrane, kjer je možnost spoštovati navodila Nijz, in prodaja na daljavo,
- osebe, ki so nameščene na medicinsko rehabilitacijo v zdravilišča - teh je okoli 1.500 - , ostajajo v zdraviliščih. Vlada je v zaključnih pogovorih s hoteli za namestitev bolnikov s covidom-19, na voljo naj bi bilo več 100 postelj.

Z ukrepi se vračamo v spomladansko obdobje, a s to razliko in prednostjo, da smo virus enkrat že premagali, je dejal minister: »Lahko zatrdim, da hitreje kot bomo uspeli pospešeno rast okužb ustaviti, hitreje se bo tudi slovensko gospodarstvo lahko revitaliziralo.« Tiste, ki ne bodo spoštovali odloka, bodo obiskale inšpekcije in sprejele tudi kazenske odloke.

Novosti glede karantenskih odločb

Vesna Kerstin Petrič je predstavila nove protokole ob izdajanju karantenskih odločb ----> več o tem lahko preberete TUKAJ

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije