FJODOR

Rusi na Mednarodno vesoljsko postajo poslali robota

Fjodor bo pošiljal informacije o poteku poleta, na vesoljski postaji pa pomagal kozmonavtom.
Fotografija: Fjodor bo pomagal pri eksperimentih.
Odpri galerijo
Fjodor bo pomagal pri eksperimentih.

Iz vesoljskega oporišča Bajkonur v Kazahstanu so Rusi izstrelili satelitsko nosilno raketo vrste sojuz 2.1a. Ta je v vesolje ponesla vesoljsko ladjo Sojuz MS-14, ki je tokrat po zelo dolgem času tja letela brez posadke. Je pa bil na krovu posebni potnik – dvonožni vesoljski robot Skybot F-850, imenovan tudi Fjodor.

Za robota bo skrbel Aleksandr Skvorcov. FOTO: Wikipedia
Za robota bo skrbel Aleksandr Skvorcov. FOTO: Wikipedia
Namen poleta je bil v prvi vrsti preizkušanje številnih nadgrajenih in moderniziranih sistemov, ki jih je ruska vesoljska agencija Roskozmos načrtovala že nekaj časa, vendar se je vse skupaj zavleklo zaradi pomanjkanja sredstev. Če bo test nove različice omenjene rakete uspešen, Rusi načrtujejo, da bo prva posadka z njo do vesoljskega oporišča poletela že naslednje leto, do takrat pa bodo astronavti tja potovali z zdajšnjim tipom rakete sojuz FG.


Ker za omenjeni polet ni bila predvidena posadka, se je sprostilo veliko prostora, reči, potrebne za bivanje tričlanske posadke, tokrat ni bilo treba nositi s seboj in ladja je v vesolje lahko ponesla kar 657 kilogramov tovora. Od tega je 160 kilogramov predstavljal 1,8 metra visok robot Fjodor. Ta med poletom ne bo upravljal vesoljske ladje, bodo pa njegova tipala strokovnjakom posredovala informacije o poteku poleta.

Robot bo na Mednarodni vesoljski postaji preživel nekaj dni. FOTO: Wikipedia
Robot bo na Mednarodni vesoljski postaji preživel nekaj dni. FOTO: Wikipedia
V drugem poskusu se je vesoljska ladja Sojuz MS-14 uspešno združila z Mednarodno vesoljsko postajo oziroma ruskim modulom Poisk. Prvič je raketa poskušala na ISS pristati že v soboto, a je zaradi težav na navigacijskem sistemu to spodletelo. Na krovu oporišča se bo z robotom zdaj ukvarjal kozmonavt Aleksandr Skvorcov. Robot naj bi tam ostal pet dni in pomagal pri eksperimentih, nato ga bodo znova namestili v Sojuz MS-14 in vrnili na Zemljo. Vesoljska ladja bo med pristankom preizkusila nove sisteme, ki bi Ruse ponesli korak bližje k razvoju ladje, ki bi lahko iz vesolja prevažala večje tovore, česar je za zdaj zmožna le vesoljska ladja Dragon družbe SpaceX.

Fjodor pa ni prvi robot, ki je potoval do vesoljskega oporišča. Nasa je leta 2011 eksperimentirala z Robonautom 2, ki se je lani zaradi popravil vrnil domov, a naj bi že letos znova odpotoval med zvezde. Na oporišču ima svojega robota tudi Evropska vesoljska agencija (ESA), imenuje se Cimon. Nasa ima tam tudi dva mala robota oziroma Astrobees (zvezdne čebele). Vsi ti roboti so tam zgoraj v pomoč astronavtom in kozmonavtom med njihovim bivanjem v vesolju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije