DRAŽBA

Ročaj dežnika prodali za celo bogastvo

Objavljeno 25. april 2019 08.41 | Posodobljeno 25. april 2019 08.42 | Piše: U. S.

Za Fabergejev izdelek iztržili skoraj 90.000 evrov. Okrašen je z diamanti, rubini in biseri.

Čudoviti ročaj je delo hiše Faberge. FOTOGRAFIJI: Woolley & Wallis
Dovršen okrašen zlati ročaj dežnika, ki ga je izdelala ikonična ruska zlatarska in draguljarska hiša Faberge, so na dražbi prodali za 75.000 funtov (približno 87.900 evrov), več kot sedemkrat več od izklicne cene. Zapleteni ročaj je izdelal eden od Fabergejevih najpomembnejših mojstrov Michael Perchin, okrašen je z diamanti in rubini.
image
Čudoviti ročaj je delo hiše Faberge. FOTOGRAFIJI: Woolley & Wallis

Ocenjen je bil na 10.000 funtov (približno 11.700 evrov), a so dražbeniki Woolley & Wallis v angleškem Salisburyju zanj iztržili skoraj osemkrat več; kupil ga je zasebni zbiratelj.

Hišo Faberge je leta 1842 v Sankt Peterburgu ustanovil Gustav Faberge, Perchin je vodilni mojster postal leta 1886 in tako je ostalo do njegove smrti 1903. V tem času je ustvaril nekaj pomembnih izdelkov po naročilu, mednje spadajo tudi znamenita velikonočna jajca, ki jih je naredil za rusko cesarsko družino.
image
Šel je v zasebne roke.

Dozdajšnji lastnik je približno osem centimetrov dolgo držalo, okrašeno z diamanti, rubini, biseri in drugimi dragimi kamni, leta 1968 kupil pri uglednih britanskih trgovcih z umetninami in starinami, Wartskih, ki so se specializirali za ruske umetnine, predvsem Fabergejeve, na prodaj je bilo s škatlo in kopijo potrdila o nakupu.
11.700
evrov je bila izklicna cena.


Marielle Whiting, vodja oddelka za nakit pri dražbeni hiši, pravi: »Čudovito je videti, da gredo predmeti, kot je ta, iz rok enega zasebnega zbiratelja v roke drugega. Novi lastnik je ročaj dražil v dvorani in je preprosto presrečen, da je tako redek in lep kos zdaj v njegovih rokah.« 
Deli s prijatelji